Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vítr lámal stromy, sloupy elektrického vedení a trhal dokonce střechy

Prudký nárazový vítr dnes na jižní Moravě vyvracel stromy, trhal dráty el. vedení a střešní krytinu domů.

Nejvíce výjezdů měli hasiči na Blanensku a Brněnsku. Do 17 hodin vyjížděli k odstranění spadlých stromů a větví, které na několika místech také zasáhly a strhly dráty el. vedení, a při pádu poškodily parkující auta nebo střechy domů. U Těchova na Blanensku jiskřící stržené el. vedení zapálilo lesní hrabanku a požár, který sežehl i stromy, způsobil škodu ve výši pěti tisíc korun.

Kromě uvolňování silnic, cyklostezek a dalších ploch od vyvrácených stromů hasiči kvůli poryvům větru také na pěti místech zasahovali při odstraňování překážek a nebezpečných stavů. Ve Velkých Opatovicích a v Letovicích na Blanensku na domech provizorně upevňovali a opravovali poškozenou střešní krytinu.

Do Průmyslové ulice v Boskovicích na Blanensku hasiči vyjížděli k odstranění vyvráceného kovového zábradlí, které spadlo na vozovku. Do Heršpické ulice v Brně družstvo hasičů – lezců se specializací k zásahům ve výškách a hloubkách vyjíždělo k odstranění bilboardu. Jednalo se o nebezpečně uvolněnou velkoplošnou reklamu na fólii o rozměru zhruba 15 krát 20 metrů, která hrozila pádem na chodce.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet