Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

II. st poplachu a zásah 7 jednotek hasičů u Velkých Pavlovic

Druhý stupeň požárního poplachu a zásah sedmi jednotek hasičů si dnes večer vyžádal požár skládky u Velkých Pavlovic na Břeclavsku.

Požár byl hasičům ohlášen ve 21.52 hodin. Protože oheň zachvátil skládku o rozměrech 100 krát 20 metrů, navršenou místy až do výše 15 – 20 metrů, a kouř se šířil směrem na obytnou zástavbu Velkých Pavlovic, Krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Hustopečích a Břeclavi, a dobrovolné jednotky z Velkých Pavlovic, Velkých Bílovic, Rakvic, Podivína a Lednice.

Proti plamenům na silně zakouřeném požářišti hasiči nasadili tři C proudy se smáčedlem a dva vysokotlaké proudy. Kromě intenzivního zásahu také monitorovali případné koncentrace škodlivin, které by mohly ohrožovat obyvatele Velkých Pavlovic. Z měření vyplynulo, že nebezpečné látky se podařilo udržet v prostoru požářiště a do obytné části města nepronikly.

Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu ve 23.28 hodin. K účinné likvidaci lokálních ohnisek hoření po rozhrabání jednotlivých žhnoucích vrstev skládky byl nasazen kolový nakladač. Prolévání skládky vodou a dohašování lokálních ohnisek hoření pokračovalo do pozdních nočních hodin. Protože oheň zachvátil skládku, škoda nebyla vyčíslena.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet