Pondělí 13. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči bojovali v Lažánkách s rozsáhlým požárem lesa včera večer a podruhé i v noci na dnešek

Třetí stupeň požárního poplachu a zásah 17 požárních jednotek si dne 30. 4. 2012 vyžádal rozsáhlý požár lesa u obce Lažánky na Brněnsku.

Požár byl hasičům v 18.21 hodin ohlášen jako hořící tráva a lesní porost na ploše zhruba 40 čtverečních metrů. Při příjezdu prvních jednotek se ale oheň v členitém dubovém a smrkovém lesním porostu kvůli silnému větru velmi rychle šířil a plameny dosahovaly až do korun stromů. Protože z průzkumu bylo jasné, že k zastavení plamenů bude nutný rychlý a intenzívní zásah s velkým množstvím vody k hašení, krajské operační a informační středisko HZS JmK na žádost velitele zásahu vyhlásilo druhý, a vzápětí i třetí, nejvyšší stupeň požárního poplachu.

K likvidaci požáru na místo postupně vyjely profesionální jednotky ze stanic v Tišnově, Lidické, Hrázní a Bauerově ulici v Brně a v Rosicích, a dobrovolné jednotky z Lažánek, Maršova, Veverské Bítýšky, Tišnova, Kuřimi, Lelekovic, Deblína, Sentic, Svatoslavi, Drásova a z Brna-Husovic. Z kraje Vysočina vyjela profesionální jednotka ze stanice ve Velké Bíteši, ze základny na letišti v Brně-Tuřanech vzlétl policejní vrtulník s hasiči – leteckými záchranáři na palubě, vybavený hasícím bambi vakem. Ke koordinování jednotlivých činností na místo vyjel i štábní automobil s mobilním operačním střediskem.

Zásah hasiči rozdělili na dva úseky, proti plamenům nasadili deset vodních proudů. K doplňování nádrží v cisternách zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště v obci Lažánky. Severní stranu požářiště, kde se oheň nejrychleji šířil a zasahoval do korun stromů, hasil vrtulník s bambi vakem. Hasící vak osádka stroje plnila z rybníka v Deblíně a z Brněnské přehrady. Ke zpomalení, a později k zastavení šíření požáru osádka vrtulníku hořící les prolila 12 tisíci litrů vody. Oheň se hasičům podařilo dostat pod kontrolu v 19.56 hodin, dohašování skrytých ohnisek hoření a střežení požářiště ale potrvá do pozdních nočních hodin.

Požár zasáhl zhruba dva hektary dubového a smrkového lesního porostu. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK. Škodu majitelé lesa dosud nevyčíslili.

Požár u obce Lažánky je již čtvrtým požárem lesa velkého rozsahu, který hasiči likvidovali v uplynulých čtyřech dnech na Brněnsku a Vyškovsku. K jejich likvidaci vyjížděly desítky požárních jednotek. Dva z nich – nedělní požár lesa ve vojenském újezdu Březina na Vyškovsku a dnešní požár u Lažánek na Brněnsku – si vyžádaly vyhlášení třetího, nejvyššího stupně požárního poplachu.


Aktualizace: 1. 5. 2012, 10.35

Šestnáct jednotek hasičů dnes v noci již podruhé vyjíždělo k likvidaci rozsáhlého požáru lesa u obce Lažánky na Brněnsku.

První požár dubnového a smrkového lesního porostu hasiči likvidovali večer. Oheň, ohlášený v 18.21 hodin, zasáhl dva hektary lesa, a kvůli rychlému šíření ve větru a v obtížně přístupném vyžádal vyhlášení třetího, nejvyššího stupně požárního poplachu. Hasiči ho s pomocí vrtulníku s hasícím vakem dostali před 20. hodinou pod kontrolu a likvidaci lokálních ohnisek ukončili v 1.09 hodin.

Ve 3.09 hodin byl na tísňovou linku hasičů ohlášen další požár ve stejné lokalitě. Průzkum po příjezdu prvních jednotek ukázal, že na několika místech hoří les nedaleko od prvního požářiště. Vzhledem k velké intenzitě a rychlému šíření plamenů v obtížně přístupném terénu byl opět vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. K zásahu vyjely profesionální jednotky ze stanic v Tišnově, Lidické a Hrázní ulici v Brně, v Rosicích, a dobrovolné jednotky z Lažánek, Drásova, Kuřimi, Maršova, Lelekovic, Sentic, Svatoslavi, Tišnova, Veverské Bítýšky a Deblína. Z kraje Vysočina na pomoc jihomoravským kolegům vyjela také profesionální jednotka ze stanice ve Velké Bíteši.

Proti rychle se šířícím plamenům hasiči nasadili šest vodních proudů, s ohněm bojovali také pomocí zádových hasících vaků i lopat. K doplňování cisteren zřídili kyvadlovou dopravu vody od čerpacího stanoviště ve Veverské Bítýšce. Šíření požáru se sedmi desítkám zasahujících hasičů podařilo zastavit v 5.20 hodin, a za další dvě hodiny téměř uhasit. Většina jednotek ukončila zásah, k dohašování skrytých ohnisek hoření a ke střežení požářiště na místě zůstala profesionální jednotka ze stanice v Tišnově. Likvidaci požáru a zásah ukončila v 9.34 hodin.

Druhý požár u Lažánek zasáhl smíšený les na ploše kolem hektaru. Na místo vyjel vyšetřovatel HZS JmK, který zjišťuje příčinu vzniku požáru a výši způsobené škody.

Sdílet