Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali požár lesa v těžko přístupném terénu u obce Zadní Libeč

K rozsáhlému požáru lesa došlo včera 29. dubna 2012 odpoledne u obce Zadní Libeč na Trutnovsku. Požár byl na operační středisko hasičů ohlášen ve 14:39 hodin. Na místo ihned vyjeli profesionální hasiči z Trutnova, dále dobrovolní hasiči z Trutnova – Horního Starého Města, Žacléře, Mladých Buků a Svobody nad Úpou.

Kvůli silnému větru se požár z paseky rychle rozšířil i do vysokého smrkového porostu. Oheň vznikl na pasece, kde před 14-ti dny probíhalo pálení klestí a kde byla spousta hrabanky a klestí. Kvůli suchému a větrnému počasí se požár rozšířil a zasáhl stromy v nedalekém smrkovém lese. Voda na uhašení byla na místo dopravována kyvadlově. Požárem byla zasažena plocha zhruba 0,4 hektaru.

Zásah byl pro hasiče fyzicky velmi náročný nejen kvůli teplému počasí, ale také kvůli strmému terénu, kde k požáru došlo. Hmotná škoda byla předběžně odhadnuta na 80 tisíc korun.

Šetřením bylo zjištěno, že příčinou vzniku požáru nebylo nedávné pálení klestí, ale zřejmě úmyslné nebo nedbalostní jednání neznámé osoby. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet