Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Moravskoslezští hasiči likvidovali sud s kyselinou sírovou

Krátce před dvacátou hodinou dne 30. 4. 2012 oznámila hlídka policie ČR nález sudu s neznámou látkou v obci Chvalíkovice na Opavsku. Ze sudu se uvolňoval štiplavý dým a pára.

Na místo byly vyslány jednotky hasičů HZS Moravskoslezského kraje, stanice Opava. Po provedeném průzkumu hasiči upřesnili, že v sudu se nachází cca 100 – 150 litrů neznámé tekutiny a uvolňuje se z ní dým. Na místo byla vyslána služba z chemické laboratoře HZS ve Frenštátě pod Radhoštěm. Z Ostravské stanice v Ostravě – Zábřehu vyjeli hasiči – specialisté na chemické havárie s protichemickým kontejnerem.

Hasiči vyrozuměli starosty okolních obcí (Chvalíkovice a Branka), že obyvatelé mohou být obtěžováni štiplavým kouřem, aby obyvatele varovali a učinili nezbytná opatření (uzavření oken, aby se nepohybovali venku, …)

Hasiči s pomocí speciálních prostředků na likvidaci chemických havárií zabezpečili půdu pod sudem proti úniku chemikálie do půdy a spodních vod. Mezitím se na místo dostavila pracovnice chemické laboratoře a provedla rozbor hasiči odebraného vzorku kapaliny ze sudu. Rozborem zjistila, že se jedná o silně koncentrovaný roztok (98%) kyseliny sírové. Hasiči provedli také rozbor půdy v okolí sudu a vody v nedaleké řece. Sud utěsnili proti dalšímu úniku a neutralizovali okolní zeminu pomocí vápna.

Hasiči na místo povolali firmu k provedení sanace místa události a k bezpečné likvidaci sudu. Po předání místa zásahu orgánům životního prostředí hasiči zásah na místě dne 1. 5. 2012 před polednem ukončili. Nedošlo ke zranění žádných osob.

kpt. Ing. Petr Faster
odbor operačního řízení
HZS Moravskoslezské­ho kraje

Sdílet