Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

135 let SDH Žacléř

V sobotu 8. července se konalo 135. výročí sboru dobrovolných hasičů v krkonošském městě Žacléři. Na oslavy se sjelo 6 okolních sborů a dále sbory z partnerských obcí z Lubawky (Polsko) a z Goldkronachu (Německo).

Na úvod byl připraven průvod městem hasičů a techniky, které doprovázela polská kapela. Po příchodu na místní fotbalové hřiště proběhl slavnostní nástup a ustavení techniky.
Během slavnostního nástupu byli oceněni členové místního sboru jak za zásluhy, tak i za věrnost. Proslov zazněl z úst starosty obce, starosty sboru, ředitele územního odboru HZS Trutnov, zástupce HZS Královehradeckého kraje a starosty dobrovolných hasičů z Lubawky.
Starosta předal zároveň nové auto, které bude sloužit pro převoz dětí na závody a členů na školení.

Dále proběhly ukázky, kde SDH Svoboda nad Úpou předvedl hašení historickou technikou, SDH Horní staré Město hašení hořícího automobilu, polský sbor z Lubawky vyproštění z dopravního automobilu po dopravní nehodě, HZS Trutnov předvedl automobilový žebřík a místní hasiči požární útok z CAS. Po skončení ukázek pokračovala zábava až do ranních hodin.

Místní sbor má 33 členů, z toho 9 dětí, 8 žen a 16 mužů. Jsou zařazeni v kategorii JPO 2. Výjezdovou jednotku tvoří 11 členů, ale od nového roku, od kterého už budou držet pohotovost, by chtěl velitel mít členů 16.

Vozový park tvoří CAS 32 Tatra 148 6×6, DA Renault Trafic a nově Š1203. V příštím roce by chtěla jednotka zakoupit novou CAS. Jednotka je svolávána pomocí sirény v obci a pageru.

Soptik-HM
Foto: Soptik-HM
Sdílet