Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Návrat požárního sportu do Mladé Boleslavi

Po třiceti letech se na Městský stadion v Mladé Boleslavi vracejí soutěže v požárním sportu.

Požární sport vznikl jako součást přípravy hasičů na specifické činnosti při zásahu. Jde o spojení atletiky s určitými prvky a úkony z práce hasičů. Jeho hlavním cílem je zvýšení fyzické a psychické zdatnosti, disciplinovanosti, zlepšení orientačních schopností a odvahy hasičů. Požární sport obsahuje týmové a individální disciplíny. Jednotlivé disciplíny se v průběhu let měnily, v současné době tvoří program soutěží:

  • výstup do 4. podlaží cvičné věže pomocí hákového žebříku (pouze profesionální hasiči)
  • běh na 100 m s překážkami
  • požární štafeta 4 × 100 m
  • požární útok.

První soutěž v požárním sportu byla uspořádána již v roce 1937 v bývalém Sovětském svazu. Počátkem 70. let byl zaveden požární sport do odborné přípravy hasičů v ČSSR, přičemž první celostátní soutěže proběhly již v roce 1971. Od té doby je každý rok pořádáno mistrovství republiky jako vrchol celoroční sportovní přípravy. Právo účastnit se mistrovství mají družstva HZS ČR (profesionální hasiči) a družstva SDH obcí (dobrovolní hasiči), která se nominují z krajských soutěží v požárním sportu.

Ústřední stadion (dnes Městský stadion) v Mladé Boleslavi byl místem konání XI. mistrovství České republiky hasičů z povolání v roce 1982. Po třiceti letech se tak do našeho města vrací požární sport na vrcholové úrovni. Již v loňském roce se na Městském stadionu konalo III. kolo Velké ceny ČR v požárním útoku HZS krajů a HZS podniků 2011, kterého se zúčastnilo 15 družstev z celé republiky. Vítězné družstvo HZP Plzeňského kraje ÚO Domažlice pokusem v čase 21:08 s vyrovnalo hodnotu národního rekordu. Letošní I. kolo XVI. ročníku Velké ceny ČR v požárním útoku HZS krajů a HZS podniků 2012 se uskuteční 11. května ve sportovním areálu v obci Dneboh u Mnichova Hradiště.

Ve dnech 23. – 24. června 2012 bude Mladá Boleslav poprvé dějištěm Krajské soutěže v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů. O postup na mistrovství republiky (letos se koná v Uherském Hradišti) se zde utká téměř 600 profesionálních i dobrovolných hasičů z celého Středočeského kra­je.

Vrcholnou sportovní akcí pak bude XLII. mistrovství České republiky družstev HZS ČR a družstev SDH obcí, které bude Mladá Boleslav hostit v roce 2013.

Sdílet