Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasící rameno Scania/Fraser Fire – Snozzle

Po delší době opět požární technika z druhého konce světa. Novozélandská Scania s hasícím ramenem Snozzle.

Loni se zde na našem webu objevil článek o kombinovaném požárním automobilu na podvozku Scania 6×4. Jednalo se o cisternu, která měla na nástavbě namontovanou 17 m plošinu Bronto Skylift F 17 CTL viz článek zde. Ta pocházela od novozélandské firmy Fraser Fire, od ní je i nyní představované hasící rameno, originálním označením Composite Foam Aerial Appliance. Oba vozy mají shodný podvozek a i samotná nástavba je de facto stejná, tedy její uspořádání. Stejně tak i její zařazení, rameno slouží rovněž u New Zealand Fire Service.

Podvozek hasícího ramena, pocházející z roku 2005, je značky Scania, typ P 124 G s pohonem 6×4 o síle 420 koní a automatickou převodovkou Allison. Kabina je zdvojená, typ CP 28. Osádka je tvořena pěti hasiči, ti mají k dispozici sedačky Fraser BA, ve kterých jsou integrované dýchací přístroje. Nástavba je vyrobena z hliníku, požární vybavení je uloženo ve skříních, které kryjí vodotěsné hliníkové roletky AS Century 2000, stejně jako u plošiny Bronto. Nástavby jsou téměř shodné a to včetně vybavení. I když u hasícího ramena je navíc pěnotvorné příslušenství. A na nástavbě je umístěn výsuvný dřevěný žebřík. Vodní nádrž je vyrobená rovněž z hliníku a má objem 2000 litrů. Nádrž na pěnidlo je vyrobení z nerezu a její objem je 400 litrů. Pěnový systém je Balanced Pressure Proportioning – pěna třídy B. Hlavní čerpadlo je od firmy Darley, typ PSHP 1250 o výkonu 4730 l/min. Vysokotlaké čerpadlo je taktéž značky Darley, typ H 100. Vysokotlaké navijáky s proudnicemi Turbojet pocházejí od firmy Phillips & Smith. Jsou elektronicky ovládané a mají délku 92 m. Hasící rameno je Snozzle typ P50 s Turbo monitorem, na který lze umístit pěnový nástavec. Dostupná výška ramene je 15 m.

Vozidlo je v klasickém barevném provedení požární techniky New Zealand Fire Service. VRZ pochází od firmy Federal Signal.

Celková hmotnost vozidla je 16 770 kg, rozměry DxŠxV jsou následující: 9050 mm, 2550 mm, 3600 mm.

Foto a info: Fraser Fire, Jason Alpine, Sean Mintey, Derek Quinn
Sdílet