Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Plameny zničily v Horní Lhotě stovky balíků slámy, hala se zřítila. Předběžná škoda bude více jak milion korun

Dne 2. 4. 2012 v 17:41 hod. byli hasiči informováni o rozsáhlém požáru skladovací haly v Horní Lhotě. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze Zlína a Luhačovic se třemi cisternami, které postupně posílily jednotky dobrovolných hasičů z Luhačovic, Pozlovic, Horní Lhoty, Zádveřic a Vizovic. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru velkokapacitní skladovací haly na slámu.

Požár byl ohlášen v době, kdy plameny zasáhly prakticky celou skladovací halu o rozměru asi 60 × 15 metrů. Budova z lehké dřevěné konstrukce, krytá vlnitým plechem, nevydržela nápor mohutného požáru a celá se postupně zřítila. Vítr odnášel mohutný oblak kouře mimo obytnou část obce.

Jako první k požáru dorazila cisterna profesionálních hasičů z Luhačovic, a to za osm minut po výjezdu ze stanice. Velitel zásahu potvrdil závažnost události, byl vyhlášen II. stupeň požárního poplachu a na místo vyjelo více zásahovým vozů a jednotek.

Vítr rozšířil požár do okolí na suchou trávu. Prioritou hasičů se stala ochrana několika výrobních hal stojících ve svahu pod místem požáru. S postupným zřícením skladovací haly se začaly uvolňovat naskládané balíky slámy a začaly se kutálet směrem k firmě po požárem. Hasiči museli bleskově reagovat, hořící balíky rozbíjet a postupně dohašovat proudy vody.

Lokalizace požáru zabrala hasičům asi hodinu intenzivní práce. Postupně byla uhašena tráva v okolí i několik hořících stromů. Z požárem zasažené haly se ozvalo několik detonací z roztržených uskladněných prázdných plechových sudů. Jednotlivé části konstrukcí haly se zhroutily během první hodiny požáru.

Velení zásahu převzal velicí důstojník směny a rozdělil místo zásahu na dva bojové úseky. Byla zřízena kyvadlová doprava vody do obou úseků. V hale bylo uskladněno několik set balíků slámy, které se postupně nechají pod dohledem hasičů vyhořet. Vyhořívání materiálu může trvat i několik dnů.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru předběžně ohledáno. Svědci potvrdili, že do haly často chodily děti a mládež. Na objasnění příčiny spolupracujeme s policií. Odhadované škody budou vyšší než 1 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet