Pondělí 13. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prodloužený víkend ve znamení desítek požárů ve Zlínském kraji

Bezmála pět desítek výjezdů k hlášeným požárům v přírodním prostředí mají za sebou profesionální i dobrovolní hasiči ve Zlínském kraji během uplynulého prodlouženého víkendu.

Koncem minulého týdne jsme očekávali zvýšený počet požárů hlášených v přírodním prostředí, který byl spojen s několikadenním obdobím sucha a prodlouženého víkendu s očekávaným pálením čarodějnic. Naše předpoklady se beze zbytku naplnili a hasiči v jednotlivých regionech našeho kraje se prakticky nezastavili.

Nejvíce nás trápily lesní požáry a události zasahující větší plochy vlivem silnějšího větru. Znovu byla jako nejčastější příčina vzniku požáru určována nedbalost lidí, kteří nedbali na naše varování, ani na základní pravidla prevence před vznikem požáru.

Máme za sebou několik náročných zásahů v lesních porostech kopcovitých terénů Valašska a Zlínska, kde zasahovalo až osm jednotek hasičů. Záchranáři se potýkali s horkem, větrem a horší dostupností. Na některá místa se naše technika ani nedostala, evidujeme také několik případů poškození zásahových vozů během jízd v těžkém terénu.

V rámci mezikrajské pomoci jsme vypomáhali také v lokalitě rozsáhlých požárů ve Starých Hamrech a u Bílé, kam bylo také vysláno hasicí letadlo ze Zlínského kraje. Zaznamenali jsme také dva požáry na státní hranici, které zasáhly území Slovenska.

Pálení čarodějnic naopak proběhlo ve Zlínském kraji ve velkém poklidu. Hasiči evidovali asi 35 míst, kde bylo plánováno větší rozdělávání ohňů a vater. Během večera a noci jsme vyjížděli jen na dva hlášené případy. První bylo právě ohlášené pálení u obce Napajedla, kde oznamovatel měl ze svého pohledu v zákrytu plamenů rodinný dům, a druhou událostí bylo pálení hromad odpadu na letišti u Morkovic-Slížan, kde zářící ohně do noci značily velkou událost. Na místě musela pomáhat také těžká technika, kterou byly hořící hromady rozváženy a dohašovány.

Při žádné z událostí jsme nezaznamenali zranění. Požáry způsobené škody jdou však do statisíců, a to především na zničených vzrostlých porostech a lesních stromech.

I nadále platí varování hasičů před nerozvážným rozděláváním ohňů v přírodě a ve větrném počasí. Příkladem může být jeden z požárů na Zlínsku, kdy muž spaloval pouze jednu papírovou krabici a vlivem větru došlo k zapálení lesního porostu na ploše stovek metrů čtverečných. Takové jednání nemohlo skončit jinak než v blokovém řízení.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet