Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jablonečtí hasiči se vypořádávali s peklem v Hamrech

Jedním slovem PEKLO, více netřeba dodat. Tak šílené podmínky panují při výcviku hasičů ve flashover kontejneru v Hamrech nedaleko Prostějova. A včera zde úspěšně „prošla" jedna skupinka jabloneckých profesionálních hasičů.

Co si pod flashover kontejnerem představit? V podstatě kontejner – jakýsi cvičný trenažér, kde hasičům zatopí paletami tak, že zášlehy plamenů dosahují až 600 stupňů Celsia. V první fázi hasiči pozorují chování požáru za různých podmínek, spalovací prostor je průběžně otvírán a zavírán, až do fáze tzv. flashover efektu, tedy celkového prostorového vzplanutí.

Dále pak hasiči absolvují ve dvojicích průzkum rozžhaveným kontejnerem, učí se „číst" typické příznaky požáru v uzavřeném prostoru a předvídat, jak se požár vyvine, a ověřují si nacvičenou techniku hašení.

Tato zkušenost je pro hasiče jedinečná, a přestože to jsou profesionálové i pro ně panují v kontejneru náročné podmínky. Těžko popsat pocity na vlastní kůži, protože každý je má asi jiné. Co ale cítí všichni, je velký žár. Ten k vám prostupuje navzdory zásahovému oblečení, až máte pocit, že shoříte.

Navíc v silně zakouřených částech kontejneru nevíte, kde je nalevo nebo napravo. Ale zmatkovat si hasič nemůže dovolit. Musí dopředu předvídat možná nebezpečí a míru rizika. A to výcvik jistě podpořil!

Další skupina hasičů z HZS Libereckého kraje vyrazí do kontejneru už koncem května.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet