Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Mount Zion vyhořela hasičárna, v garážích shořela cisterna i žebřík

V sobotu, 5. 5. 2012 krátce před půl pátou hodinnou ranní tamního času začala hořet hasičská stanice v Mount Zion/USA, stát Illinois. Pomoc z okolních sborů přijela rychle, bohužel v době příjezdu prvních jednotek byl již objekt zasažen plameny v plném rozsahu hoření.

Oheň zcela zničil téměř celou stanici, postavenou v roce 2007, v garážích pak shořela dvojice zásahových automobilů – cisterna v hodnotě $ 500,000 a automobilový žebřík American LaFrance, který byl pořízen teprve před půl rokem v hodnotě $ 285,000. Celková škoda je odhadnuta na 3 miliony dolarů.

V době, kdy se k hořící stanici dostavili první její hasiči, pokusil se jeden z nich vlézt do cisterny ve snaze zachránit jí z ohnivého pekla, protože vedle ní už hořel žebřík. Bohužel však již nešlo otevřít garážová vrata a tak musel hasič prchat ven. Naštěstí se mu podařilo vyváznout bez zranění, jeho kolega měl stejné štěstí. Oběma byl podán na místě od přítomných záchranářů kyslík, další ošetření nebylo nutné.

Po příjezdu sousedních jednotek se několik členů pokusilo pomáhat v boji s plameny, ale protože nikdo z nich neměl potřebnou výbavu, neboť ta hořela uvnitř, brzy všichni ustoupili a nechali to na ostatních. Malou část vybavení se jim podařilo zachránit.

U požáru hasičské stanice zasahovalo celkem 8 jednotek z okolí. Velitel Mount Zion FD Don Wright všem za jejich práci a obětavé nasazení při záchraně jejich majetku bezprostředně po uhašení plamenů poděkoval.

V sobotu dopoledne se započalo s vyklízením a čištěním toho, co z hasičárny zbylo. Starší kancelářská část objektu, postavená v roce 1979, byla poškozena zplodinami hoření, ale plameny jí naštěstí nezasáhly. V objektu, který vyhořel, se nacházelo nově vybavené školicí středisko včetně kuchyně a další místnosti.

Ještě týž den získal Mount Zion FD od svých kolegů z Decatur Fire Department automobilový žebřík a hasiči z Warrensburg Fire Protection District jim poskytli cisternu. I přes neštěstí, které postihlo Mt. Zion v podobě vyhořelé stanice, je však pro její okolí zajištěna požární ochrana. Všichni věří, že se brzy podaří alespoň částečně obnovit vyhořelý objekt a posléze plně i vše ostatní.

Možnou příčinou požáru byla technická závada/zkrat na elektroinstalaci automobilového žebříku. Z interiéru kabiny se plameny rozšířily na celý objekt.

Sdílet