Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprostili muže z výkopu

V sobotu dopoledne byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného zeminou ve výkopu v Tylovicích, kterého musel transportovat vrtulník do nemocnice.Ilus­trační foto.

Dne 15. 7. 2006 v 09:17 hod. byli hasiči požádáni o pomoc při záchraně muže zavaleného zeminou v Rožnově pod Radhoštěm.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s rychlým zásahovým vozidlem JEEP a jednotka sboru dobrovolných hasičů z Rožnova pod Radhoštěm s rychlým zásahovým vozem Nissan. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že v místní části Tylovice došlo k zavalení muže zeminou při výkopových pracích.

Jako první z hasičů na místo dorazila jednotka z Rožnova pod Radhoštěm, která přijela do pěti minut. Při příjezdu hasičů byl zavalený muž už ze značné části vyhrabán svými spolupracovníky a zraněný ležel na dně výkopu. Hasiči se zapojili do záchranných prácí a jeho tělo se podařilo vytáhnout. Po vyproštění byl předán do péče lékaře, který vzhledem k jeho vážnému stavu okamžitě povolal na místo vrtulník.

Vrtulník lékařské služby přiletěl v 09:40 hod., zraněný muž byl přenesen na palubu a transportován do nemocnice. Případ si na místě převzala k šetření policie.

Podle svědků události se pracovníci firmy zrovna chystali instalovat výztuhy a vzpěry do výkopu, když jeden z dělníků byl zavalen uvolněnou zeminou. Kanalizační výkop byl hluboký asi dva metry a na muži ležela vrstva zeminy o výšce asi půl metru.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

K podobnému zásahu byli ve čtvrtek 13. července přivoláni hasiči v Třinci. Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že muž byl zcela zavalen zeminou ze stěny nezapaženého výkopu, zhruba tři metry hlubokého, určeného pro rodinný domek. Přežít mu zřejmě umožnila vzduchová kapsa, kterou vytvořila dřevěná lať a hrouda celiny.

Hasiči se ihned snažili odstranit zeminu z hlavy muže, ale tak, aby se nesesunula další okolní zemina. Když se podařilo hlavu uvolnit, dostal muž okamžitě kyslíkovou masku, kterou přivezla sanitka rychlé záchranné služby. Pak se devět hasičů z jednotek HZS MSK v Třinci a Frýdku-Místku střídalo v odhazování zeminy kolem muže, který byl při vědomí.

Celý náročný zásah trval více než hodinu. Po vytažení muže hasiči stěny výkopu provizorně zapažili dřevěnými prkny.

Muž měl potíže s dýcháním, stěžoval si na bolest v zádech a ramene, které měl pochroumané, možná i vykloubené. To mohla způsobit deska a hrouda hlíny, které mu ale zachránily život. Sanitka jej odvezla do nemocnice, patrně do Nemocnice Třinec Sosna.

Příbuzní uvedli, že muž vlezl do výkopu během přestávky, jen aby přeměřil, jak práce pokračuje. Zasypán byl v podřepu.
Sdílet