Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostravští profesionální hasiči opět cvičili na hlučínské štěrkovně

Profesionální hasiči ze dvou ostravských stanic Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – Zábřehu a Slezské Ostravy – zahájili tento týden sérii jarních výcviků (všech jednotek) na vodě – a vybrali si oblíbené rekreační středisko hlučínské štěrkovny (okres Opava) nedaleko Ostravy. Výbavu na zdolávání ledu a studené vody již zaměnili za čtyři gumové čluny (2× typ mark 3, 2× typ mark 2) s motory.

Přestože po několika letních dnech jim počasí vůbec nepřálo, nakonec i přes zakaboněnou oblohu a teplotu vzduchu kolem deseti stupňů Celsia hasičům do člunů nenapršelo.

Tento první jarní výcvik byl zaměřen výhradně na práci ve člunech a se čluny, pohyb na vodě, koordinaci činností hasičů uvnitř člunu a záchranu osob do člunu. Všichni hasiči byli – jako obvykle – oblečeni do nepromokavých kombinéz se záchrannými vestami, na hlavách přilby a kvůli odrážení od břehů byli vybaveni i pádly.

Hasiči z HZS MSK jsou – společně s kolegy z Velké Británie a Nizozemska – zapojeni do pilotního projektu EU, který podle vzoru mezinárodních týmů USAR (Urban Search and Rescue), zaměřených na záchranu v městské zástavbě, koordinuje budování a přípravu týmů WASAR (Water Search and Rescue), zaměřených na záchranu na vodě a pomoc v zahraničí, například při povodních.

Například letos v březnu absolvoval v Ostravě několikadenní kurz společný povodňový tým ze tří pobaltských republik – Litvy, Lotyšska a Estonska.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet