Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

XVII. ročník Memoriálu Františka Fraita 2012 v Provodově minulostí

Dopolední zatažená obloha, chladno s občasnými dešťovými přeháňkami a promáčený terén byl kulisou XVII. ročníku Memoriálu Františka Fraita pořádaného na počest tohoto profesionálního hasiče a sportovce v okolí obcí Provodova a Řetechova na Zlínsku.

Pro závodníky sportovních dvojic je toto soutěžní klání každoročně zkouškou nejen fyzických a psychických sil, ale i prověrkou týmové spolupráce při překonávání všech záludností těžkého terénu, ve kterém je závod pořádán.

Od deváté hodiny ranní se na start postupně postavilo 27 dvojic závodníků, mezi kterými byla i tři smíšená družstva, což dokazuje, že tento náročný závod není cizí ani něžnému pohlaví. Před každou dvojicí bylo asi 5 km běhu v náročném terénu s mnohdy extrémním převýšením, slaňováním, traverzováním a dalšími lezeckými prvky.

Občasné křížení trasy závodu potoky, spojené s jejich proběhnutím, asi závodníci také nepovažovali za příjemné „zpestření“. Běžecká část přivedla soutěžící zpět do prostoru startu, kde po vyběhnutí kostelního schodiště následovalo 9 km jízdy na kole a to jak terénem, tak i po komunikaci. Část cyklistické trasy vedla po rozbahněných a deštěm vymletých lesních cestách s prudkými sjezdy. Závěrečné strmé a táhlé stoupání po dlážděné cestě, donutilo většinu borců sáhnout si až na samé dno svých sil. Nebylo ničím nezvyklým, že ten z dvojice, kterému zůstalo více sil, pomáhal svému partnerovi dosáhnout cíle. Mimo družstva, které muselo z důvodu náhlé zdravotní indispozice jednoho ze soutěžících závod předčasně ukončit, nakonec dosáhli cíle všichni účastníci, byť s krvavými šrámy, oděrky a vrstvou bláta na oblečení.

Vítězem letošního ročníku memoriálu se stalo družstvo HZS Moravskoslezského kraje ve složení Tomáš Petreček a Petr Teslík. Není tajemstvím, že příčka nejvyšší patří těmto borcům již několik ročníků soutěže po sobě. Dosažený výsledný čas byl 57 minut 45 sekund. Na druhé příčce se umístil Jan Keprt s Danielem Kouřilem a to s časem 58 minut 44 sekund. Bronz putoval do rukou Michala Přecechtěla a Lukáše Nováka s časem 59 minut 06 sekund.

Ze smíšených dvojic se nejlépe umístili Ladislav Kosatík a Ivana Linková z Kroměříže s časem 1 hodina 25 minut a 08 sekund.

Obdiv také patřil družstvu „ Důchodci“ (jak se sami označili), ve složení Jaroslav Kalous a Jindřich Matějíček, kteří se v konečném pořadí umístili na osmé příčce s časem 1 hodina 08 minut a 51 sekund. Součet věku obou borců přesáhl 100 let (přesné číslo nechceme s taktických důvodů zveřejnit).

Bez ohledu na konečné umístění se stali vítězi všichni, kteří tuto náročnou soutěž absolvovali.

Je nutné také zdůraznit, že celá akce by se nemohla uskutečnit bez účasti a pomoci řady příslušníků a zaměstnanců HZS Zlínského kraje, posádky zdravotnické záchranné služby, provozovatelů místní restaurace, kteří se postarali o zázemí zúčastněných a také sponzorů. Všem patří poděkování organizátorů soutěže.

Oceňujeme také účast místního bezejmenného dlouhosrstého jezevčíka, který na startu doprovázel většinu sportovců a dělal milou společnost organizátorům.

Tak zase za rok, při pořádání v pořadí již XVIII. ročníku Memoriálu Františka Fraita, na viděnou!

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet