Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nácvik evakuace při požáru školy proběhl v Teplé na Chebsku

Evakuaci ze školy při požáru si nacvičili žáci i personál školy v Teplé na Chebsku. V pondělí 7. května se zde konalo požární cvičení, při kterém si zasahující jednotky procvičily provedení požárního útoku do vybraných prostor a vyhledávání osob.

Taktické cvičení připravili velitelé jednotek z Teplé a Mariánských Lázní ve spolupráci s ředitelkou školy. Cvičit se začalo nejprve na I. stupni, kde byl námětem požár ve školní jídelně. Prostory chodby byly lehce zakouřeny tzv. „disko kouřem“, který pouze snižuje orientaci, čímž byla navozena atmosféra požáru. Však se také paní učitelky divily, co že se to děje, že opravdu hoří.

Paní kuchařky po zjištění požáru uvědomily zástupkyni ředitelky a ta oznámila požár na operační středisko hasičů. Následně byl vyhlášen požární poplach pro místní jednotku, která vyjela na místo v časovém limitu. Technika ze stanice Mariánské Lázně byla v době ohlášení již na tepelské zbrojnici, aby nevznikla časová prodleva, protože jsme po provedené evakuaci školy, vyhledání ztracených dětí a likvidaci požáru, dělali ukázku zásahové techniky a jejího vybavení. V době ukázky jsme si s personálem školy a bezpečnostním technikem udělali besedu o cvičení, řekli si klady a nedostatky. Vyučující byli pozorní, dotazovali se a dle jejich hodnocení bylo cvičení přínosem. Samotné děti pak měly příjemně zpestřené dopoledne, plné zážitků.

V podobném duchu se neslo požární cvičení i na II. stupni, kde „hořelo v dílně pana školníka“. Po zakouření hlavního schodiště proběhlo vyhlášení poplachu, kdy pan školník zvonil na zvonec a provolával hoří. Učitelský sbor si řídil evakuaci žáků do prostor před školou. Technika hasičů dojela ke škole a hasiči dělali svoji práci. V jedné ze tříd zůstaly uvězněné děti s panem učitelem, kterým se přes „silný kouř“ nepodařilo opustit školu schodištěm. Na řadu tak přišla výšková technika ze stanice Mariánské Lázně a evakuace žáků včetně pana učitele pomocí automobilového žebříku. Hasiči zachránili děti i s učitelem a přihlížející žáci s učitelským sborem je odměnili potleskem. Po ukončení cvičení byla na řadě opět diskuze s učiteli a ředitelkou školy o zásadách chování při požáru, o evakuaci a možných zvláštnostech provázejících tento typ události. Diskuze byla velice zajímavá a dokonce přišly na řadu i úsměvné momenty.

Na závěr ředitelka školy poděkovala jak personálu školy, tak hasičům za přínosné cvičení, za přístup a nasazení. Vyzdvihla význam cvičení do budoucna a se slovy štěstí přeje připraveným nás pozvala do jídelny na oběd. Zasahující hasiči si za odměnu pochutnali na obědě a nabídnuté kávě.

Z mého pohledu bylo cvičení přínosné, zejména pro personál školy a kluky z jednotky Teplá. Věřím, že každý z účastníků cvičení má své poznatky, žáci pak zážitek a někteří i drobnosti s hasičskou tématikou. Vždyť takové cvičení je i preventivně výchovnou činností.

Gaier Martin
velitel stanice HZS Mariánské Lázně

Sdílet