Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár způsobil milionovou škodu na podkrovním bytu

Ve středu 12. července 2006 v 18:27 hod. byl na tísňovou linku 112 nahlášen požár obytného domu v řadové zástavbě na náměstí T.G. Masaryka č.p. 166 v České Lípě.

Na místo události byly postupně vyslány jednotky HZS LK stanice Česká Lípa a SDH obcí Česká Lípa, Nový Bor a Zákupy s šesti automobilovými cisternami a plošinou.
Po příjezdu na místo hasiči zjistili, že se jedná o požár podkrovního bytu, půdních prostorů a střešní konstrukce domu ve staré zástavbě. Krátce před devatenáctou hodinou byly v domě nalezeny dvě propanbutanové lahve, které hasiči evakuovali ven, kde je ochladili. V devatenáct hodin došlo k propadnutí střechy domu. V půdním prostoru byla nalezena dvě ohniska požáru. Hasiči začali rozebírat střešní konstrukci a vynášet zařízení bytu a materiál určený k rekonstrukci ven, aby se mohli dostat k ohniskům požáru. Požár se podařilo dostat pod kontrolu za pomoci čtyř vodních proudů ve 20:45 hod. a uhasit kolem 22. hodiny. Na místě byla ponechána dobrovolná jednotka obce Česká Lípa, která vynášela z domu materiál určený k rekonstrukci a dohlížela, aby nedošlo k opětovnému rozhoření. Jednotka hlídala požářiště až do sedmi hodin dnešního dne.
Zásah byl velmi náročný z důvodu složitého tvaru domu. Hasební zásah také komplikovalo stropní pokrytí heraklitovými deskami, v němž se požár rychle šířil. Špatný přístup k ohniskům požáru způsobila také nadměrná teplota, která se držela pod plechovou střechou z části pokrytou hliníkovými šablonami. Hasiči se k těžko dostupným místům snažili dostat z automobilové plošiny.
Občané z domu evakuovali 78letou majitelku, která zůstala uvězněna v hořícím podkroví. Zachránit se podařilo i jejího psa. Při požáru nedošlo k žádnému zranění.
Příčina vzniku požáru je momentálně v šetření. Při požáru shořela celá střecha, půdní prostory a byl poškozen nově zrekonstruovaný podkrovní byt. Hasebním zásahem byl dům značně promáčen. První odhad škody vyšetřovatelem HZS LK je přibližně 1 milion korun. Předpokládá se, že škoda bude po upřesnění majitelkou domu vyšší.
Sdílet