Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Victorinox Dual Pro určený pro záchranné a bezpečnostní složky

Přesto, že se nejedná o klasický one-hand, překvapil nůž svou operativností právě při ovládání v rukavicích. Na ovládání je sice nutné použít dvě ruce, ale schopnost otevřít zejména čepel prakticky v jakýchkoli běžně používaných pracovních ochranných rukavicích je obdivuhodná.

Kombinovaná hlavní čepel se ukázala jako vysoce funkční. Pravostranná orientace ostří je výhodná pro praváky, což je většina populace. Větší délka zubaté části čepele umožňuje provádět delší pilovité pohyby při řezání, hladké ostří umístěné u paty čepele umožňuje snadné provádění jemných pracovních úkonů. Pravidelný výbrus zubů umožňuje bezproblémové řezání všech materiálů včetně dřeva.

Kombinovaná čepel lze díky oku na hřbetu poměrně snadno otevřít jednou rukou, v pracovních rukavicích je k tomu však zpravidla nutné použití ruce dvě.

Všechny ostatní čepele a nástroje na nožích, se otevírají pomocí obou rukou. Otvírák na láhve se šroubovákem a bodec, použitelný i jako nebozez, jsou vybaveny nehetníkem, což způsobuje, že jejich otevření v pracovních rukavicích je prakticky nemožné.

Vzhledem k tomu, že se jedná u nože o nejméně využívané nástroje, nepředstavuje to při používání výrazný handicap. Čepel jde s trochou cviku otevřít i zaháknutím háčku na konci čepele za oděv nebo hranu kapsy, při konečné fázi otevírání ale může dojít k proříznutí oděvu nebo poranění.

Tento nástroj by mohl vlastnit každý hasič. Na rozdíl od jiných nožů podobného typu jej lze jednoznačně doporučit pro hromadné nákupy, a to zejména kvůli vysoké kvalitě provedení a záručnímu i pozáručnímu servisu, který garantuje dodavatel.


Kapesní nůž Victorinox Dual Pro určený pro záchranné a bezpečnostní složky můžete zakoupit za bezkonkurenční cenu na našem akčním portále akce.pozary.cz


Hlavní čepel nože je provedena jako kombinovaná, opatřená okem na otevírání jednou rukou. Kombinace zubů a klasického ostří je provedena tak, že první dvě třetiny ostří od špičky čepele jsou vybroušeny drobné pravidelné pravostranně sešikmené zuby, na zbylé třetině je hladká, pravostranně skosená fazetka.

Od běžných kombinovaných ostří na nožích jiných světových výrobců se ostří nože Victorinox Military liší především:

  • záměnou pořadí hladké ostří/zuby (hladké ostří je obvykle použito u špičky čepele),
  • záměnou poměru hladké ostří/zuby (hladké ostří zabírá většinou 2/3 délky čepele, zuby pak 1/3),
  • změnou orientace výbrusu zubů a fazetky (výbrus je obvykle levostranný) a tvarem zubů.

Nejslabším místem konstrukce zavíracích nožů je obvykle způsob zajištění polohy čepele (případně dalších nástrojů) v otevřeném stavu. Při selhání zajištění polohy čepele hrozí sklopení čepele a vážné poranění prstů svírajících rukojeť nože.

U nože Victorinox Dual Pro je většina nástrojů zajišťována v otevřené poloze tlakem přítlačné pružiny na hřbet čepele, hlavní čepel je zajištěna v otevřené poloze pojistkou linerlock.

Pojistka linerlock nožů Victorinox velikosti 111mm je použita ve zcela unikátní kombinaci se systémem zajištění nože v otevřeném stavu tlakem pružiny na hřbet čepele. Přítlačná pružina zajišťuje fixaci čepele v pracovní funkci, pojistka plní pouze funkci bezpečnostní. To umožňuje, že se v zajištěném stavu neopírá o patu jištěné čepele, ale až o bok sousedního nástroje.

Tím se pružina pojistky posouvá za osu čepele, při tlaku čepele proti pojistce je proto pojistka vytlačována do směru zajištění, což prakticky znemožňuje její selhání. Tato konstrukce způsobuje vůle pojistky cca 0,1 mm, tato drobná vůle je eliminována pružinou, tlačící na hřbet čepele. Kombinace dvou pojistek tak zajišťuje vysokou bezpečnost proti náhodnému zavření nože.

Victorinox Dual Pro obsahuje následující funkce:

  • velký zavírací nůž s očkem pro rychlé otvírání s vlnkovým ostřím
  • párák se zubatým ostřím
  • vývrtka
  • otvírák na konzervy s malým šroubovákem
  • otvírák na láhve se šroubovákem
  • odstraňovač izolace z drátů
  • výstružník, průbojník
  • nerezový kroužek na klíče
  • nylonové poutko

Zdroje: Ing. František Kříž, internet, Victorinox

Sdílet