Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny zasáhly část ochranné stěny u dráhy

Dne 9. 5. 2012 v 11:19 hod. byli hasiči informováni o požáru protihlukové stěny u obce Spytihněv.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem, kterou posílila jednotka místních dobrovolných hasičů z obce Spytihněv. Na místo vyjeli také drážní hasiči z Přerova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru několika polí protihlukové stěny u železničního koridoru.

Požár zpozorovala svědkyně, která ohlásila požár v blízkosti železniční tratě a plameny zasahující na protihlukovou stěnu. Na místo postupně vyjely tři jednotky hasičů.

Hasiči z Otrokovic byli na místě zásahu za šest minut po výjezdu ze své stanice. Velitel zásahu potvrdil, že požár zasáhl nejméně čtyři stěny protihlukové zábrany podél hlavního železničního koridoru. Požár byl postupně lokalizován a uhašen. Likvidací požáru bylo zabráněno dalšímu rozšíření požáru a škodám na majetku.

V době zásahu hasičů požádal velitel o informování projíždějících vlaků, s požadavkem také na snížení rychlosti souprav v hlavním železničním koridoru. Vlaky byly informovány a strojvedoucí viditelně snížili rychlost projíždějících souprav. Místo zásahu bylo předáno drážním hasičům.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Vyšetřování ukázalo, že nejdříve začala hořet tráva a náletové dřeviny u koridoru a následně se požár rozšířil na protihlukovou stěnu. Plameny zasáhly nejméně čtyři pole ochranné stěny a drahám byla způsobena škoda v řádech desítek tisíc korun.

Vyšetřovatel se domnívá, že příčinou vzniku požáru mohlo být odlétnutí jisker od brzd některého z projíždějících vlaků. V posledních dnech jsme už několikrát zasahovali na požárech trav a suchých porostů u železničníh drah.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet