Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

S požárem na Špilberku bojovalo 50 hasičů

K rozsáhlému požáru dnes hasiči vyjížděli na hrad Špilberk v Brně. Požár likvidovalo osm jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. 

Zdolávání požáru jižního křídla hradu bylo námětem taktického cvičení. Protože požár byl podle plánu cvičení zpozorován se zpožděním a oheň se šířil na celé jižní křídlo, krajské operační a informační středisko HZS JmK vyhlásilo druhý stupeň požárního poplachu. K zásahu vyslalo profesionální jednotky ze stanic v Lidické, Bauerově, Hrázní, Točné a Zaoralově ulici, dále jednotku hasičů Správy železniční dopravní cesty, a dobrovolné jednotky z brněnských městských částí Husovice a Židenice.

Hasiči byli na místě do pěti minut, jednotka ze stanice v Lidické ulici vyzkoušela dvě cisternová vozidla Man, které jako jediné po snížení zadní nápravy mohou projet nízkou a úzkou hradní branou až na hradby. Další jednotky zahájily zásah z parkoviště u vjezdu do hradu. Už při zpozorování požáru správa hradu vyhlásila evakuaci všech pracovníků a návštěvníků areálu. Čtyři návštěvníky památky, kteří nestačili včas uniknout, hasiči evakuovali do bezpečí pomocí automobilového žebříku.

Zásah k likvidaci požáru, který se rozšířil na celé jižní křídlo s plochou téměř 860 čtverečních metrů, hasiči rozdělili na dva bojové úseky. K požářišti s pomocí nastavovacích žebříků a třicetimetrového automobilového žebříku natáhli hadice tří dopravních vedení vody, proti plamenům namířili šest vodních proudů. K doplňování vody v cisternách využili podzemní hydranty. Protože jižní křídlo hradu je v současné době v rekonstrukci, hasiči mohli bez rizika poškození historického objektu vniknout až dovnitř a vyzkoušet praktické možnosti hašení jednotlivých podlaží i podkroví. Po dohodě se správou hradu do prostor jižního křídla natáhli hadice s vodou až po rozdělovače, hadice s proudnicemi zůstaly bez vody.

Po lokalizaci a likvidaci cvičného požáru následovala tlaková zkouška místní hydrantová sítě. Ta potvrdila předpoklad, že při skutečném požáru většího rozsahu by vodní zdroje v areálu a u hradu nestačily. K účinného zásahu by bylo k doplňování cisteren nutné zřídit kyvadlovou dopravu vody ze vzdálenějších zdrojů, případně k hašení nasadit i vrtulník s hasícím vakem. Hasiči proto správě hradu a vedení Muzea města Brna doporučí rekonstrukci zdrojů vody.

Taktického cvičení se zúčastnilo přes 50 profesionálních a dobrovolných hasičů, ke zdolání požáru bylo nasazeno 12 zásahových vozidel.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet