Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči – lektoři cvičili záchranu tonoucích

Ve Školícím středisku Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje (dále jen „HZS JmK“) Tišnov, na požární stanici Brno Přehrada a na vodním díle Vír se uskutečnilo instrukčně metodické zaměstnání lektorů pravidelné odborné přípravy pro práci na vodě a zamrzlých hladinách. 

Do skupiny lektorů byli předem vybráni zástupci jednotlivých územních odborů HZS ČR, kteří mají již z minulosti zkušenosti s touto záchrannou problematikou. Na základě rozkazu generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR byli lektoři HZS krajů a Záchranného útvaru HZS ČR v Hlučíně rozděleni do pěti skupin dle dislokace jednotlivých krajů. HZS Jihomoravského kraje byl tedy zařazen do společné skupiny s krajem Vysočina a dále pak s Královéhradeckým a Pardubickým krajem.

Dvoudenní zaměstnání bylo rozděleno do několika bloků. V teoretické části se hasiči seznámili s a hydrologií stojaté a tekoucí vody, vlivu překážek v toku na proudění vody a například rozdělením vodních toků a jejich rizika.

Praktický blok byl rozdělen do dvou dnů. První den odpoledne hasiči přejeli ze školícího střediska na požární stanici Brno Přehrada, kde již byly nachystány motorové čluny z výbavy HZS JmK a Vodní záchranné služby ČČK MS Brno – střed, se kterou má HZS JmK dlouholetou výbornou spolupráci v oblasti školení a praktických výcviků. Na Brněnské přehradě hasiči cvičili záchranu tonoucích se osob z klidné vodní hladiny a zkoušeli nové prostředky pro záchranu osob z vodní hladiny, které by do budoucna mohly být nově pořízeny do výbavy jednotek.

Druhý den se všichni hasiči přesunuli do kraje Vysočina na vodní dílo Vír, kde se nachází vodácký kanál. Tam jim Povodí Moravy s.p. umožnilo výcvik řízeným pouštěním většího množství vody. V dopoledních hodinách byly zopakovány zásady správného průzkum vodního toku a možnosti jízdy. Hasiči si prakticky vyzkoušeli ovládání plavidla, nájezdy a výjezdy v proudu, nácvik manévru před překážkou, rychlé zastavení a sebezáchranu při nárazu na překážku. V odpolední části si pak vyzkoušeli způsoby záchrany osoby z tekoucí vody formou tzv. upoutaného zachránce či záchranou na upoutané plavidlo na lanový traverz.

Zaměstnání odborně vedl Václav Šalbaba z HZS kraje Vysočina a Martin Zimmermann z HZS Jihomoravského kraje. Poděkování také patří VZS ČČK MS Brno – střed a MS Brno – město za zapůjčení lodí a část jejich výbavy.

kpt. Ing. Milan Tlamka, HZS Jihomoravského kraje

Sdílet