Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaný únik amoniaku v ostravské chemičce

Čtyři jednotky hasičů, policisté ČR, strážníci Městské policie Ostrava a posádky Zdravotnické záchranné služby si ve čtvrtek 10. 5. 2012 dopoledne vyzkoušeli v provozu chemické firmy BorsodChem MCHZ, s.r.o. společný zásah při likvidaci havárie, spojené s únikem nebezpečného amoniaku, a s tím spojenou hrozbou ohrožení osob i mimo areál chemičky.

Cvičení integrovaného záchranného systému bylo připravováno jako prověřovací, vědělo o něm jen několik organizátorů.

Krajské operační a informační středisko hasičů (KOPIS), sídlící v Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje, bylo ve čtvrtek dopoledne informováno o masivním úniku amoniaku z provozu chemičky a intoxikaci jednoho zaměstnance. Dispečer provozovatele aktivoval sirénu, která má v případě skutečné havárie lidi varovat a verbálně poradit, jak se chovat bezpečně.

KOPIS vyslal na místo dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (ze stanic Fifejdy a Zábřeh, která se specializuje na chemické havárie), jednotku dobrovolných hasičů z Ostravy-Nové Vsi a podnikové hasiče chemičky, celkem 13 vozidel – osm cisteren a dalších pět vozidel se speciální technikou.

Hasiči po průzkumu v areálu vymezili nebezpečnou zónu. Toxický mrak likvidovali vodní clonou. Policisté ČR a strážníci uzavřeli zónu ohrožení a podíleli se na varování obyvatelstva v okolí areálu chemičky mobilní sirénou. Uzavřeny byly i všechny příjezdové cesty k chemičce, mj. i z dálnice D1. Záchranná zdravotnická služba poskytla pomoc intoxikovanému zaměstnanci.

Cílem prověřovacího cvičení bylo především posoudit, za jak dlouho jsou hasiči (a další jednotky IZS) schopni zamezit úniku amoniaku a postarat se o ochranu obyvatelstva. Mělo prověřit vnější havarijní plán chemičky, v Moravskoslezském kraji jej musí mít zpracováno osm především chemických a hutních firem.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet