Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zachvátil stáje v obci Loukov, hasiči evakuovali asi 25 koní

Dne 10. 5. 2012 ve 21:23 hod. byli hasiči informováni o požáru ustájení koní u obce Loukov na Kroměřížsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem se dvěma cisternami, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z Loukova, Bystřice pod Hostýnem a Libosvár. Ze Zlína na místo vyjel také velicí důstojník směny. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru hospodářského objektu.

Požár byl ohlášen s tím, že se jedná o bývalý kravín, který aktuálně slouží k ustájení většího počtu koní. Na místo bylo vysláno více jednotek hasičů a zásahových vozů.

Jako první z hasičů na místo dorazila jednotka profesionálů z Bystřice pod Hostýnem, které to od výjezdu trvalo jen sedm minut. Velitel zásahu ohlásil, že objekt je velmi rozsáhlý a je nutný průzkum ke zjištění počtu ustájených zvířat.

Během pár minut bylo oznámeno, že hasiči zahájili evakuaci asi pětadvaceti koní ze stájí a v blízkosti požáru.


21:50

Velitel zásahu ohlásil lokalizaci požáru. Hasiči dál pokračují v postupné evakuaci koní, které je nutné chránit před nebezpečným kouřem z požáru. Koně hasiči vyvádí do venkovního výběhu.

22:15

Evakuace koní byla organizována ve spolupráci s majitelkou zvířat. Jeden z koňů byl při požáru popálen. Na místo vyjíždí veterinář, který zraněného koně ošetří a další evakuovaná zvířata prohlédne.

Plameny zasáhly část střešní konstrukce objektu a hořlavé materiály na vnější straně stájí. Pokračuje postupná likvidace požáru.

22:45

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže byly přerušeny práce na celkové likvidaci požáru. Důvodem je ochrana důležitých stop a ohledání místa požáru. Hasební práce pokračují podle pokynu vyšetřovatele. Plameny zasáhly prostor asi 10 × 5 metrů.

23:30

Požár se nakonec rozšířil pod stropy a celkově zasáhl plochu asi 10 × 15 metrů. Na vnější straně objektu vyhořel přístavek. Vyšetřovatel ukončil základní práce a další šetření naplánoval na páteční dopoledne. Vzhledem k nevyloučenému možnému úmyslu neznámé osoby budeme na případu pracovat s policií.

Požárem způsobené škody jsou odhadnuty asi na 100.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč.

11. 5. 2012 00:30

Velitel zásahu ohlásil cekovou likvidaci požáru. Při požáru bylo nakonec zjištěno zranění dvou koní, které ošetřoval na místě veterinář. Jednotky se vrací na své základny.

Hasiči se shodli, že v souvislosti s evakuací většího množství velkých zvířat šlo o nevšední a náročný zásah. V osmdesát metrů dlouhé zakouřené hale museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích, vystresované a zraněné koně hledat a následně je s majiteli vyvádět.

Panické přesuny stáda v prostředí s minimální viditelností označili hasiči za velmi nebezpečné i pro zkušené a letité záchranáře.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet