Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár štěpky v obci Bližší Lhota

Osádky dvou cisteren ze stanice Frymburk byly dne 10. května 2012 v 20:13 hodin Operačním střediskem HZS Jihočeského kraje vyslány do obce Bližší Lhota k ohlášenému požáru hromady štěpky. Profesionální jednotka byla posílena o další hasiče, a to z jednotek SDH obcí Horní Planá, Nová Pec, Černá v Pošumaví a Volary.

Pro urychlení cesty k zásahu využily oba frymburské vozy přívoz přes nádrž Lipno v Horní Plané. Jako první se na místo dostavila jednotka SDH obce Nová Pec, jejíž velitel podal prvotní zprávu o požáru. Jednalo se hromadu štěpky a větví na ploše cca 20 × 7 metrů ve vlastnictví Vojenských lesů a statků. Velitel zároveň požádal o spolupráci firmu E-on, jelikož v blízkosti požáru se nacházelo elektrické vedení. Na místo postupně dojížděly i vozy dalších jednotek, okamžitě byly zahájeny hasební práce, v místě bylo zřízeno čerpací stanoviště.

Prostřednictvím operačních středisek v Českých Budějovicích a Linzi byla v záloze připraveny i nejbližší rakouské jednotky. Jejich pomoci nakonec nebylo třeba. Zasahující jednotky měly požár pod kontrolou krátce před 22. hodinou. Poté byl ve spolupráci s Policií ČR na místo sehnán a povolán nakladač, pomocí kterého byla hromada rozhrabávána a prolévána vodou. Pro úplné dohašení muselo být ještě v Bližší Lhotě zřízeno další čerpací stanoviště, odkud byla na požářiště přivážena voda. Úplné dohašení nahlásil velitel zásahu v 0:52 hodin. Poté jednotky z místa zásahu odjížděly a požářiště bylo předáno správci.

Zásah byl ukončen v 2:19 hodin. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 50 000,–-, hodnota uchráněného majetku je Kč 20 000,–-. Příčina vzniku požáru je předmětem šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet