Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Úmyslně založený požár skladu slámy v Babíně byl objasněn

Škodu ve výši 800.000 Kč za sebou zanechal čtvrteční (10. května 2012) odpolední požár skladu slámy v obci Těmice – místní části Babín na Pelhřimovsku. Požár likvidovaly čtyři jednotky hasičů.

Hlášení o požáru přijalo Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina v 15:57 hod. K požáru vyjela jednotka profesionálních hasičů ze stanice Kamenice nad Lipou, kterou posílily jednotky sborů dobrovolných hasičů z Kamenice nad Lipou, Černovic a obce Těmice.

Cestou na místo zásahu hasiči zpozorovali požár trávy nedaleko od místa hořícího skladu. S požárem si velmi rychle poradily jednotky sborů dobrovolných hasičů z Kamenice nad Lipou a obce Těmice.

Po příjezdu do areálu zemědělského družstva hasiči průzkumem zjistili, že je požárem zasažena skladovací hala o rozměrech přibližně 30 × 30 m. V hale měl majitel uskladněnou nelisovanou slámu. Jednotky na likvidaci požáru nasadily několik vodních proudů a kromě hašení se dále zaměřily na ochranu okolních objektů. Rozšíření požáru na přilehlý kravín naštěstí zabránily.

Po provedené lokalizaci a následné likvidaci požáru hasiči rozebrali požárem zasažené konstrukce objektu. Zásah byl ukončen po 22. hodině.

Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Majitel odhadl vzniklou škodu na 800.000 Kč. Hasiči svým zásahem uchránili hodnoty ve výši 3.000.000 Kč. Vyšetřovatel na místě určil jako příčinu vzniku požáru úmyslné zapálení. Stejně tak tomu bylo v případě hořící trávy.


Policistům se podařilo zjistit, že na místě požáru byl viděn muž, který zřejmě požár založil. Po vytipovaní osob policisté jeli téměř na jisto. Podezřelým byl dvaadvacetiletý mladík, který již v loňském roce několik dní před Štědrým dnem zapálil stoh slámy mezi Babínem a Kamenicí.

Policisté mladíka zadrželi a ten se k založení požáru přiznal. „Nejdříve úmyslně zapálil zapalovačem na dvou místech suchou trávu. Potom si zhotovil louč, která byla z klacku a hadru napuštěného ředidlem a na okraji obce Babín podpálil uskladněnou slámu v dřevěném objektu“, vylíčil vedoucí obecní kriminality npor. Mgr. Luboš Jakoubek.

Při požáru shořelo nejméně 100 tun stelivové slámy v hodnotě nejméně jeden milion korun.

Policejní komisař zahájil trestní stíhání dvaadvacetiletého muže ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Svým činem pachatel způsobil značnou škodu, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Mladík páchal trestnou činnost již dříve. Za požár, který založil loňského roku, byl odsouzen a rozsudek nabyl právní moci v březnu letošního roku.

K přihlédnutí ke všem okolnostem byl podán návrh na vzetí obviněného muže do vazby. Návrh soudce akceptoval a obviněný mladík je nyní ve vazební věznici.

por. Bc. Hana Kotková
tisková mluvčí
Preventivně informační skupina
ÚO Policie ČR Pelhřimov

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet