Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Plameny ze sila ve Velvarech popálily jednoho hasiče

Informaci o požáru sila na dřevní odpad v objektu Českých dřevařských závodů Praha a. s. ve Velvarech přijalo ve čtvrtek 10. května 2012 Krajské operační a informační středisko HZS Středočeského kra­je.

Na místo okamžitě vyslalo jednotky ze stanice HZS Neratovice, Kralupy nad Vltavou, Mělník a Slaný, dále jednotky SDH Zlonice a Velvary. Při příjezdu na místo se ukázalo, že ze sila, plného pilin a určeného k likvidaci, už nešlehají plameny, ale vychází bílý kouř. Hasiči se snažili piliny ze sila dostat a zárodky ohně likvidovat pomocí dvou C proudů. Při tom došlo ke zranění jednoho z dobrovolných hasičů. Odvezen byl do nemocnice v Praze-Vinohradech k ošetření popálenin I. a II. stupně.

V 18 hodin dostali hasiči oheň pod kontrolu. Přerušili hašení vodou a pokračovali ve vyskladňování pilin. Po dohodě s majitelem objektu na místě zůstala jen jednotka dobrovolných hasičů z Velvar, která do večerních hodin pokračovala ve vyhazování pilin. Až do rána zůstalo silo pod dohledem a dopoledne ve vyskladňování pilin pokračovali zaměstnanci dřevařského závodu.

Příčinou vzniku ohně bylo vznícení dřevních pilin od zapadlé okuje.

Foto: nprap. Jakub Štross

nprap. Lenka Kostková
tisková mluvčí
HZS Středočeského kraje
Sdílet