Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zcela zničil rekreační chatu a stodolu

Dne 11. 5. 2012 v 08:33 hod. byli hasiči informováni o možném požáru nedaleko obce Lípa na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína s jedním zásahovým vozem, kterou posílily jednotky dobrovolných hasičů z obcí Slušovice a Vizovice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k velmi rozsáhlému požáru chaty na pasekách.

Oznamovatelé na tísňových linkách uvedli, že vidí kouř vycházející z lesa u pasek nedaleko Želechovic nad Dřevnicí. Pro podezření na požár na místo vyjely čtyři vozy hasičů.

Jako první na místo dorazila cisterna profesionálních hasičů, které to ze Zlína trvalo devět minut od výjezdu ze stanice. Velitel zásahu ohlásil, že vidí požár objektu, kam ale není možné dojet zásahovým speciálem. Cisterna byla odstavena a část cesty hasiči absolvovali pěšky. Hasiči rychle vyhledali náhradní příjezdovou cestu a vozy následně navedli až k chatě.

Po dosažení místa požáru bylo zjištěno, že plameny zasáhly rekreační chatu a přilehlou stodolu. Požár zachvátil už kompletně celý objekt o rozměru asi 8 × 20 metrů a jeho záchrana nebyla možná. V době příjezdu už byla propadlá střecha a zničeny i další části konstrukcí. Hasiči se soustředili na zabránění dalšího šíření požáru do okolí. Postupně byly rozvinuty proudy vody a začal hasební útok.

Lokalizace požáru trvala asi půl hodiny, další hodiny trvalo postupné dohašování ohnisek požáru a rozebírání zničených konstrukcí objektů. Ještě kolem jedné hodiny odpoledne se hasiči střídali na finálním dohašování a u následné dohlídky po požáru. Při zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů ze Zlína bylo místo požáru ohledáno. Objekt sloužil k rekreaci a dnes v něm majitelé nebyli. Rozsáhlý požár zničil jak obytnou, tak i hospodářskou část. Způsobenou škodu si majitelé odhadli na 1,5 mil. Kč.

mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet