Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nový šéf ústeckých hasičů Radim Slavík chce vybudovat stanici s lidskou tváří

Profesionální ústecký hasič Radim Slavík, bývalý velitel směny „A“ po jednadvaceti letech aktivní služby ve výjezdu pověsil mokrou hasičinu na hřebík, dozvěděl se Deník.cz.

Od letošního dubna se totiž stal velitelem ústecké požární stanice, oficiálně stanice krajského ředitelství Hasičkého záchranného sboru (HZS) Ústeckého kraje. Stal se tak šéfem největší profesionální požární stanice v Ústeckém kraji.

Necítím se být ale úředníkem. Výhodou je, že po těch mnoha letech znám problematiku řadového hasiče z výjezdu. Vím co kluky nejvíc trápí a v čem bych jim mohl nyní z postu velitele stanice pomoci,“ říká s nadšením devětatřicetiletý Radim Slavík.

I po měsíci v kanceláři v nové funkci je stále ještě zavalen administrativou a seznamuje se s řídící činností a celkovou agendou.

Do funkce jsem nastoupil s vizí vybudovat na stanici maximální servis sloužícím hasičům ve výjezdu. Vytvořit podmínky pro jejich lepší proškolení, vzdělávání, zajistit vybavení a snažit se obhájit nákup co možná nejlepší techniky a prostředků,“ vysvětlil velitel ústeckých profesionálních hasičů.

Hasiči na Ústecku jsou kromě standardních likvidací požárů předurčeni i pro zásahy u velkých dopravních nehod spojených s likvidací úniků nebezpečných látek, k vyprošťování nákladních aut po nehodách, k zajištění nouzového přežití a nově také pro zajištění služby leteckého záchranáře ve spolupráci s leteckou záchrannou službou.


Požadavků na naší práci a především na profesionální zásah je stále více, bohužel lidí je ale stále méně. Od zprovoznění profesionální stanice v Petrovicích, kdy z ústecké stanice odešlo do Petrovic patnáct lidí se personální stav již nikdy nepodařilo naplnit.

Tady vidím zásadní zlom, který se projevil v poklesu lidí na směnách. Před lety bylo na jedné směně až 33 lidí tedy včetně dvou spojařek a operačního důstojníka, dnes je to tabulkově 23 hasičů na jedné směně.

Podstav je tak patrný zejména v době dovolených nebo při onemocněních, to pak máme na směně například jen 16 lidí.

hodnotí situaci a vzpomíná šéf ústeckých hasičů Radim Slavík


Tabulkově by stanice v Ústí nad Labem měla mít tedy podle vyhlášky celkem 69 lidí, bohužel nenaplněnost stavů a neustálý tlak na snižování počtu sloužících příslušníků z generální ředitelství HZS určil dnešní realitu, která je jen 67 lidí v současnosti.

V Ústí nad Labem slouží k dnešnímu dni 67 hasičů, jeden je dlouhodobě převelen na stanici v Petrovicích, kde je také podstav a na další nástupy zatím marně čekáme. Věřím ale, že v dohledné době dojde k doplnění minimálních stavů a my budeme schopni zajistit bez větších komplikací, nutnosti převelování a posilování, úkoly na kluky kladené,“ říká šéf ústeckých hasičů.


Na svém kontě má coby „mokrý“ hasič Radim Slavík na desítky, možná stovky zásahů. Podílel se na likvidaci desítek požárů, zachraňoval posádky při dopravních nehodách, byl u požáru rafinerie v Litvínově, u požáru provozu pryskyřic ve Spolchemii, u povodní na Ústecku i u odřadů na Moravě.

O tom, že je muž činu svědčí i účast na jedné z nejprestižnějších hasičských soutěží o železného hasiče.

V roce 2003 jsem absolvoval v Praze TFA a tam jsem si myslím opravdu sáhl na samé dno svých fyzických možností,“ vzpomíná na sportovní aktivitu završenou výstupem do 21 patra velitel stanice ústeckých hasičů.

Ústecká požární stanice eviduje ročně přibližně 800 výjezdů.


Rád bych tu vytvořil stanici s lidskou tváří, tedy zlepšil a hlavně změnil komunikaci „mokrých“ hasičů s vedením v kancelářích, a díky velkému omlazení sloužících hasičů by se tu měla zlepšit také týmová práce.

Hasič ve službě totiž tráví třetinu svého života, měl by své kolegy brát téměř jako svou rodinu. Musí se navzájem respektovat, umět si pomoc a poradit je-li to potřeba. Myslím, vlastně jsem o tom přesvědčen, že většina těch kluků má to srdce na správným místě a proto tu práci přes veškerá úskalí dělají.

Už teď po měsíci v kanceláři se mi po té práci zasteskne, ale snažím se najít si své místo a být pro všechny přínosem zejména tím, že mohu pomoct zlepšit servis směřující k výjezdovým hasičům maximálně co to jen půjde.

slibuje Slavík

DENÍK.cz / Jan Vraný – <a href=„http://­mostecky.denik­.cz“>mostecky­.denik.cz</a>
Sdílet