Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při likvidaci požáru v Čisté u Krásna jeden z hasičů zkolaboval, museli přijet záchranáři

Rozsáhlý požár haly na uskladnění sena likvidovali hasiči v Čisté u Krásna na Sokolovsku. Hořet zde začalo v pátek v jednu hodinu odpoledne, likvidace požáru trvala až do sobotních dopoledních hodin.

Plameny zcela zničily skladovací halu na seno i samotné uskladněné krmení pro dobytek. V době příjezdu prvních jednotek hasičů na místo požáru už oheň zasáhl většinu z několika stovek balíků slámy. Hasiči se zaměřili na ochranu druhé haly, která navazovala na tu zasaženou požárem.

Druhou halu se podařilo uchránit, oheň se sem nerozšířil. V místě zemědělského objektu nebyl žádný vodní zdroj na doplňování vody na hašení, hasiči proto museli najít zdroj jinde. Zřídili si čerpací stanici na nedalekém rybníku, pro vodu jezdili také k hydrantu v Krásně.

Celkem u hořícího seníku zasahovalo devět jednotek hasičů s jedenácti cisternami, nČa likvidaci plamenů použili přes půl milionu litrů vody. Hořící balíky bylo nutné vyvozit z haly, na poli je pak hasiči nechali kontrolovaně vyhořet.

Hustý kouř komplikovat práce na místě požáru, hasiči museli po celou dobu používat dýchací přístroje, na místě tak zasahoval i protiplynový zásahový vůz se zásobou dýchacích přístrojů. Zásah se protáhl až do nočních hodin, poslední hořící balík vyvezli po třetí hodině v noci, až do rána pak dohašovali všechna ohniska v hale a kolem ní a kontrolovali hromadu hořící slámy na poli.

V sobotu ráno se na místo požáru vrátili vyšetřovatelé, kteří začali zjišťovat, proč zde začalo hořet. Předběžně odhadnutá škoda na hale a uskladněném krmení je 9 milionů korun.

Při zásahu došlo ke dvěma zraněním hasičů, jeden se lehce popálil na ruce a po ošetření na místě pokračoval v hašení, druhý zkolaboval po přehřátí organizmu a vyčerpáním, sanitka záchranné služby jej převezla na ošetření do nemocnice.

Zasahující jednotky:

  • HZS Sokolov (CAS 24 Scania, CAS 30 T815–7, PPLA-L1 Iveco)
  • HZS Karlovy Vary (CAS 32 T815)
  • HZS Cheb (CAS 32 T815)
  • JSDH Horní Slavkov (CAS 20 T815, DA VW)
  • JSDH Březová (CAS 20 T815, CAS 16 Praga)
  • JSDH Kynšperk (CAS 32 T815)
  • JSDH Bečov (CAS 24 L101)
  • JSDH Mnichov (CAS 32 T148)
  • JSDH Chodov (CAS 24 T815)
Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet