Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karlovarská věž odstartovala ligu

Hned v prvním závodě nového ročníku celostátní ligy ve výstupu na věž padaly v Karlových Varech velmi slušné časy. Nejrychlejší pokus předvedl v závěrečném vyřazovacím kole ostravský Karel Ryl, který jako jediný dosáhl času pod čtrnáct vteřin. Z domácích běžců si při své premiéře velmi dobře představil Daniel Mottl, vešel do první třicítky závodníků.

Česká liga ve výstupu na věž tradičně startuje v Karlových Varech. Nejinak tomu bylo i letos a karlovarská stanice profesionálních hasičů opět hostila zahajovací závod ligy. Závody sice poznamenala nižší účast běžců, kdy se řada z původně přihlášených na poslední chvíli omluvila. Na startovní listině tak byla necelá stovka závodníků. V žádném případě to ale nesnížilo kvalitu soutěže, diváci se dočkali i třináctivte­řinového času a kdo z běžců nedosáhl času pod patnáct vteřin, neměl šanci na nejvýše bodovaná místa. Ve dvou stěžních pokusech počítaných do ligy se nejvíce dařilo Karlu Rylovi (Ostrava), který si připsal vítězný čas 14,12 vteřiny. S časem 14,27 za sebou nechal na druhém místě Jakuba Pěkného (Ústí nad Labem) a s časem 14,4 vteřiny na třetím místě Kamila Bezruče (Ostrava). Z domácích závodníků se velmi dobře zapsal nováček soutěže Daniel Mottl, který s časem 16,3 vteřiny obsadil 26. místo. Jirka Karas pak s časem 17,33 vteřiny uzavřel první čtyřicítku závodníků.

Tradičně si závody nenechal ujít ani veterán Jan Juřička s SDH Luká, který tuto disciplínu běhá po staru s dobovým oblečením a přilbou.

Karlovarská věž ale nekončí dvěma pokusy ligy, nejlepší běžci se v Karlových Varech vždy probojují do finálové části, kde se běhá vyřazovacím způsobem. Karlovarský finálový pavouk je unikátem ligy a vítězství v něm je mnohem náročnější. To poznal i favorit Karel Ryl, který sice v prvním rozběhu finále dokázal zastavit časomíru na hodnotě 13,9 vteřiny a dosáhl tak nejlepšího času dne, v dalších kolech se ale po chybě zastavil těsně před postupem do finále a bojoval ´jen´ o bronz. Pavoukem tak nejlépe prošel Karel Bezruč.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet