Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dvacet dobrovolných jednotek na Zlínsku bude procvičeno svými profesionální­mi kolegy

V rámci odborné přípravy jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí kategorií JPO II a III jsou každoročně organizovány HZS Zlínského kraje tzv. součinnostní výcviky.

Příslušníci ÚO Uherské Hradiště v letošním roce využili prostor bývalého statku Hruškovice na osvětimansku a tematicky zaměřili výcvik na záchranu osob ze zřícených budov, závalů a sutin za použití speciálního technického vybavení.

Prvního výcvikového dne, který proběhl tuto sobotu 12. května, se zúčastnily jednotky z Babic, Bojkovic, Nedakonic a Pozlovic. Následovat budou postupně ještě další 4 výcvikové dny. Celkem tak bude do konce června procvičeno 20 jednotek.

Výcvik probíhal pod odborným dohledem příslušníků ze stanic Uherské Hradiště a Zlín. Nacvičovány byly především činnosti při vyhledávání a vyprošťování obětí, stabilizování sutin, pohyb na troskách. Důležitou součástí výcviku bylo procvičení jištění zasahujících hasičů a organizace místa zásahu.

Prostor celého objektu byl rozdělen na několik samostatných stanovišť, kde po sdělení základních informací k procvičované problematice probíhal samotný výcvik. Dobrovolní hasiči si mohli při výcviku vyzkoušet mj. také práci s hydraulickým vyprošťovacím zařízením a pneumatickými vaky.

plk. Ing. Zdeněk Otrusina
HZS Zlínského kraje

Sdílet