Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický automobil Dennis Sabre/Saxon

Další provedení známého britského hasičského podvozku, které u nás zřejmě nikdy neuvidíme.

Ve Velké Británii je ve výjezdu několika hasičských sborů jako např. Staffordshire Fire and Rescue Service, Derbyshire Fire Service atd. zařazen speciální automobil s označením Rescue Tender či Emergency Tender (označení se liší, ale jedná se o vybavením totožný vůz). Dle českého značení jej lze považovat za technický automobil. Na tom by jistě nebylo nic zvláštního, kdyby však nebyl postaven na neobvyklé verzi podvozku Dennis Sabre.

Jedná se totiž o ,,Sejbra,, s krátkou kabinou jen pro osádku 1+1. Kabina je vybavena centrálním zamykáním a má elektricky stahovatelná okna. Podvozek je standardní Sabre, tedy motor šestiválec Cummins série C – turbodiesel o výkonu 240 koní, automatická pětistupňová převodovka Allison, ABS, kontrola trakce atd. Rozměrově je vozidlo téměř shodné jako casky Sabre s kabinou ML nebo XL. Místo zadní části kabiny, kde jezdí v klasickém provedení osádka hasičů, je na tomto voze již nástavba, která má čtyři roletové skříně na obou stranách a jednu v zadní části. Samotná nástavba je vyrobena britskou firmou Saxon Specialist Vehicles Sandbec Limited kompletně v hliníkovém provedení včetně rolet.

Ve vybavení najdeme lanový naviják, elektrocentrálu, osvětlovací stožár, pneumatické zvedací vaky, velkou lékárnu, sady nářadí včetně elektro, výstražné kužele, kompletní těžkou sadu vyprošťovacího zařízení, motorovou pilu+rozbrus, hasící přístroje a mnoho dalších potřebných pomůcek. Je to vlastně obdobný automobil, jako naše TA 4 na Liazu či Tatře.

A že se vám nástavba zdá podobná těm, které vyrábí firma John Dennis Coachbuilders v Guildfordu? Není to náhoda, neboť minulý rok JDC převzala kompletně výrobu vozidel firmy Saxon, která přestala existovat… Její poslední vyrobený automobil byl určený pro Strathclyde Fire & Rescue Service, jednalo se o kombinovanou casku Scania P 94 s plošinou Vema. K vidění byla i na loňském veletrhu Interschutz, kde se již představovala jako automobil z produkce JDC, i když na kabině bylo ještě logo Saxon.

A aby těch ,,zajímavostí,, nebylo málo, tak je vám známo, že firma Dennis krom typů Rapier, Sabre a Dagger dodala hasičský automobil i na dalším modelu, s rovněž ,,bojovým označením,, tentokrát Dart, tedy šipka (vrhací)? Podvozková platforma pochází ze stejnojmenného autobusu.

Ve fotogalerii najdete i další vozy Rescue (Emergency) Tender na jiných typech podvozků a zmíněnou Scanii, tedy poslední výrobek Saxon.

Foto a info: web, Dennis Fire, JDC, Staffordshire Fire and Rescue Service, Derbyshire Fire Service, Stephen Kirkpatrick
Sdílet