Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Řidič osobního vozu na jihu Čech odvrátil tragédii, vyhnul se protijedoucímu autobusu

Tragické dopravní nehodě u Dolního Třebonína zabránil rychle reagující řidič osobního vozu. Muž řídil vůz značky Opel a jel kolem desáté hodiny dopolední směrem z Českého Krumlova na České Budějovice.

Mladý řidič viděl v protisměru linkový autobus, vybočující ke středu vozovky. Na autobus blikal a troubil, ale ten stále směřoval proti jeho osobnímu vozu v protisměru. Čelní střet tak byl nevyhnutelný. Řidič osobního vozu zareagoval jediným správným způsobem, aby neohrozil nikoho dalšího, sjel s vozem do pole a zde vozidlo bravurně zastavil.

Nebyl zraněn a pravděpodobně si ani nepoškodil vozidlo. Jednoznačně však svojí pohotovou reakcí odvrátil tragickou nehodu. Autobus tak osobní vůz minul a sjel z krajnice v protisměru do pole a převrátil se na levý bok. V autobuse cestovalo zhruba patnáct cestujících. Jeden z cestujících utrpěl pravděpodobně pouze lehké poranění a byl převezen do nemocnice. Řidič autobusu vyvázl bez zranění.

Silnice byla průjezdná a policisté řídili provoz kyvadlově. Pouze při vyprošťování autobusu byla silnice na dobu zhruba jedné hodiny uzavřena v obou směrech a objízdná trasa vedla přes Dolní Třebonín. Dvacet minut po poledni byla silnice opět plně zprůjezdněna.

Příčinu dopravní nehody vyšetřují policisté, jednou z možných verzí může být mikrospánek řidiče autobusu.

mjr. Mgr. Jiří Matzner
Policie ČR

Sdílet