Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do lesa spadl Čmelák, složky IZS si procvičily zasahování v nepřístupném te­rénu

Dnes 16. května se u obce Poněšice u Hluboké nad Vltavou konalo taktické cvičení složek Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje s tématem „Pád letadla v nepřístupném terénu“.

Účastnily se ho všechny základní složky IZS JčK, které si ověřily spolupráci jak na úrovni svých operačních středisek, tak na taktické úrovni přímo na místě zásahu. Důležitou součástí cvičení byla komunikace s Jihočeským letištěm České Budějovice, a. s. a operačním střediskem HZS ČR.

O pádu letadla informovali Operační středisko HZS Jihočeského kraje nejen svědkové události na tísňovou linku 112, ale také právě dispečeři Jihočeského letiště. Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje vyhodnotilo mimořádnou událost a vyslalo na místo všechny složky IZS.

Hasiči společně se záchranáři ZZS provedli záchranu deseti zraněných osob, z nichž dva „po pádu“ zůstali pod skalním útesem. Pro jejich záchranu museli hasiči použít lezeckou výbavu, aby se k oběma osobám dostali. Poté byli zranění fixováni na pevná nosítka a na nich vytaženi k sanitkám.

Zásah jednotek byl na místě pozorován rozhodčími, hodnocení bude následovat.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet