Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hasičském muzeu v Ostravě se při muzejní noci soutěžilo v pumpování

V sobotu 7. 6. 2014 se Hasičské muzeum města Ostrava zapojilo již tradičně do muzejní noci. Jak bylo avizováno dopředu, na návštěvníky čekal bohatý program s komentovanými ukázkami pro malé i velké návštěvníky. Muzeum bylo zdarma přístupné mezi 16 a 24 hodinou. Podle mých informací se do muzea přišly podívat necelé dvě tisícovky návštěvníků.

Muzeum, sídlící již devět let v Ostravě-Přívoze v Zákrejsově ulici nedaleko hlavního železničního nádraží, si letos připravilo na každou celou hodinu zajímavé komentované ukázky jízdy historického hasičského automobilu a hašení historickou technikou v dobových uniformách. Tohoto úkolu se zhostili bývalí i současní hasiči a za svůj výkon sklidili opakovaně zasloužený potlesk přihlížejícího obecenstva.

Vedle výstavy historické hasičské techniky a moderní zásahové techniky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje se zde konalo promítání videí s hasičskou tématikou a profesionální dispečerka (operátorka) předváděla a vysvětlovala činnost pracoviště příjmu tísňových volání na Integrovaném bezpečnostním centru Moravskoslezského kraje. Také byly představeny další oblasti, které spadají do úkolů HZS MSK.

Malí i velcí návštěvníci si mohli vyzkoušet hašení pomocí ručních (džberových) stříkaček. Pomocí ručního pumpování vody byla tato dopravována do proudnic, úkolem pak bylo „sestříknout“ připravené PET lahve naplněné vodou. Na návštěvnících, kteří si tuto hasičskou disciplínu vyzkoušeli, bylo vidět, že je překvapila obtížnost tohoto úkolu.

Sobotní muzejní noci se v prostorách hasičského muzea účastnili i příslušníci HZS MSK, kteří se zabývají preventivně-výchovnou činností na školách v programu „Hasík“. Ti zde připravili úkoly pro malé i velké, jejichž součástí bylo například rozhodnout, co zařadit mezi dobrý a zlý oheň, kde může v domácnosti dojít k požáru, případně odkud lze očekávat nějaké nebezpečí. Byly také připraveny otázky s hasičskou a preventivní tématikou, správné odpovědi na tyto otázky nezřídka překvapily malé, ale i velké návštěvníky. Za správné odpovědi byly pro malé návštěvníky drobné dárky s hasičskou tématikou.

Myslím, že se celá akce vydařila a všichni návštěvníci se zábavnou formou dozvěděli zajímavé informace o práci hasičů.

kpt. Ing. Petr Holub
zastupující tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet