Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jihomoravští hasiči – lezci cvičí záchranu osob v Moravskoslez­ském kraji

Hasiči – lezci z Jihomoravského kraje územního odboru Brno se od pondělí 14. května účastní výcviku v prostorách bývalého průmyslového podniku v Moravskoslezském kraji. 

Výcvik začal v pondělí v brzkých ranních hodinách, kdy bylo z požární stanice v Lidické ulici v Brně vysláno čtrnáct lezců s požární technikou na vícedenní praktický výcvik do Ostravy do bývalého areálu Vítkovických železáren.

Hasiči si sebou kromě speciální lezecké výbavy přivezli i všechno potřebné vybavení tak, aby byli na několik dní samostatní pro práci v terénu. Po příjezdu do výcvikového prostoru si vytvořili týlové zázemí.

Ubytování mají zajištěno ve speciálních nafukovacích stanech. Zázemí pro stravování a hygienu pak tvoří z velké části kontejner nouzového přežití, který má HZS JmK ve své výbavě.

Lezci si v rámci odborné přípravy zdokonalují praktické i teoretické znalosti záchrany osob z výšek a hloubek převážně z částečně zřícených průmyslových objektů, poskytnutí první pomoci v extrémních podmínkách, vyhledávání a vyprošťování zraněných osob ze sutin a výkopů a transportu zraněných osob za pomoci lanové techniky.

Smyslem výcviku je zopakovat již secvičené postupy záchrany a zároveň si ověřit taktické postupy nové s využitím nových technických prostředků z výbavy jihomoravských hasičů.

Výcvik bude probíhat do pátku 18.5., na jednotlivých pracovištích se vystřídají téměř všichni hasiči – specialisté pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou z požární stanice Brno-Lidická. Výcvik se koná v úzké spolupráci s HZS Moravskoslezské­ho kraje.

kpt. Ing. Milan Tlamka
HZS Jihomoravského kraje

Sdílet