Pátek 19. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár odpadu v Olomouci se velmi rychle rozšířil a napáchal vysoké škody

K ohlášenému menšímu požáru odpadu v Olomouci na ulici I.P. Pavlova vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru jednotku požární stanice Olomouc.

Informaci převzala linka tísňového volání ve čtvrtek 17. května 2012, třináct minut před pátou hodinou odpoledne. Po následném upřesnění rozlohy a zjištění, že nedaleko je zaparkované osobní vozidlo, posílilo operační středisko zasahující hasiče o další jednotku s velkokapacitní cisternou, rovněž ze stanice Olomouc.

V době příjezdu prvních hasičů byl na místě i majitel, ten se velmi strachoval o své tři psy – zůstali uvězněni v plamenech. Jednoho z nich majitel sám zajistil. Hasiči pokračovali v pátrání po zbylých dvou psech.

Doslova během pár sekund se požár velmi rozšířil a nabral na intenzitě, hasiči jej postupně lokalizovali za nasazení několika hasebních proudů.

Po několika minutách se hasičům v hustě zakouřených prostorech podařilo najít prvního psa. Jejich další prohledávání se dále zdálo být neúspěšné, naštěstí se druhý pes schoval co nejdále od plamenů, hasiči jej později nalezli a z plamenů vyvedli do bezpečí.

Na ploše zhruba 10 × 10 metrů došlo k rozhoření velkého množství nejen odpadu, ale i skladovaného materiálu. Hasiči postupně požár lokalizovali a následně za nasazení speciálního smáčedla pokračovali v dohašování.

Požár, byť jen odpadu – a to převážně papírových a plastových krabic, napáchal následné vysoké škody, velký žár poškodil v těsné blízkosti zaparkované vozidlo ročního stáří, ale i fasádu a okna rodinného domku.

Předběžnou škodu majitel vyčíslil v hodnotě vyšší jak jeden milion korun. Co je příčinou vzniku požáru je v tuto chvíli v šetření. Naštěstí oba zachránění psi jsou v pořádku.

K žádnému zranění osob při požáru nedošlo

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet