Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Avie srážku s vlakem prohrála

V úterý ráno došlo na nechráněném železničním přejezdu v Ostrožské Nové Vsi k tragické dopravní nehodě mezi nákladním autem a osobním vlakem. Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů.

Dne 18. 7. 2006 v 06:15 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po dopravní nehodě v obci Ostrožská Nová Ves.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem a speciálním protichemickým vozem, kterou posílila jednotka sboru profesionálních hasičů podniku ČD z Břeclavi s cisternou, protichemickým vozem a speciálním vyprošťovacím autem.

Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na nechráněném železničním přejezdu u vlakového nádraží v Ostrožské Nové Vsi došlo k velmi těžké dopravní nehodě mezi nákladním autem zn. Avia a osobním vlakem.

Jednašedesátiletý řidič nákladního auta vjel na železniční přejezd v době, kdy projížděl osobní vlak. Po čelní srážce s bokem lokomotivy zůstal zaklíněný uvnitř vraku u signalizačního zařízení. Ze zcela zdemolované kabiny museli hasiči řidiče vystříhat speciální hydraulickou technikou. Po jeho vyproštění byl v kritickém zdravotním stavu naložen do sanitního vozu a odvezen na letiště do Kunovic, kam byl povolán vrtulník k jeho transportu do nemocnice v Brně. Svým těžkým zraněním nakonec řidič podlehl ještě před leteckým transportem.

Při nárazu došlo k poškození palivové nádrže lokomotivy a k poškození hydrauliky. Po střetu se okamžitě aktivovala záchranná rychlobrzda vlaku a celá rozjetá souprava zastavila asi 500 metrů od přejezdu. Z nádrže začala unikat do půdy a kolejiště nafta. Hasiči museli díru v nádrži utěsnit speciálním tmelem. Další drobný únik byl postupně zachytáván do sběrných nádob. Podle odhadu uniklo z nádrže 80 až 100 litrů pohonných hmot. Železniční trať se nachází blízko vodního pásma I. stupně, a proto na místo musel přijet pracovník odboru životního prostředí. Vlaková souprava na místním nádraží nestavěla a při průjezdu přes přejezd projížděla rychlostí asi 90 km/h.

V osobním vlaku cestovalo asi dvacet osob a nikdo z nich nebyl při nehodě zraněn. Doprava na železniční trati byla uzavřena na několik hodin. Po srážce došlo také k částečnému vysypání nákladu štěrku převáženého na korbě vozu. Průjezd přes železniční přejezd byl kyvadlově řízen hasiči i policisty. Po vyšetření nehody odklidili drážní hasiči trosky nákladního auta a vyčistili trať od střepů.

kpt. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet