Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Českých Budějovicích hoří skládka, v objektu selhaly hydranty

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly od 16:35 hodin v areálu sběrných surovin na Pražské třídě v Českých Budějovicích. Hořel zde odpad, do ovzduší stoupal hustý kouř.

K zásahu operační středisko vyslalo v prvním sledu tři cisterny z českobudějovické stanice, jako posilové jednotky vyjely cisterny z jednotky HZSP SŽDC a z jednotky SDH obce Hrdějovice. Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje vyhlásilo druhý stupeň poplachu.

Z místa zásahu po provedeném průzkumu velitel zásahu nahlásil, že se jedná o požár několikametrových hromad odpadu na ploše cca 80 × 80 metrů. Vzhledem k silnému zakouření hasiči vedli zásah v dýchací technice, na požářiště byly z českobudějovické stanice dováženy náhradní tlakové lahve.

Požár dostali zasahující hasiči rychle pod kontrolu. Pro likvidaci musel být povolán nakladač, který hromady rozhrabával a hasiči je prolévali vodou. Problém na místě zásahu vzniknul z důvodu nedostatku vody. Hydranty uvnitř areálu byly v takovém stavu, že nebylo možné z nich čerpat vodu. Ta byla proto na požářiště proto dovážena kyvadlově cisternami.

Z hořící skládky unikal do okolí hořící velmi štiplavý kouř, který se rychle rozšířil do části města. Operační středisko HZS Jihočeského kraje zažádalo rozhlasovou stanici Rádio Faktor o odvysílání informace pro občany, aby uzavřeli okna, nevětrali a zbytečně se tak nevystavovali kou­ři.

Zároveň vzhledem k tomu, že k požáru došlo prakticky v centru města u nejfrekvento­vanější křižovatky, aby se nepohybovali v této části města a umožnili tak hasičům rychlé zvládnutí požáru.

Kouř dále zkomplikoval provoz v prodejně OBI. Někteří zaměstnanci již na sobě začali pociťovat účinky kouře, byli okamžitě posláni z práce domů. V 19. hodin vedení prodejny po konzultaci s řídícím důstojníkem HZS Jihočeského kraje byla prodejna OBI zcela uzavřena.

Likvidace požáru stále pokračuje. Není možné odhadnout, jak dlouho ještě hasiči na místě požáru zůstanou. Ale je již jasné, že při požáru nevznikla žádná škoda a že nejpravděpodobnější příčinou vzniku bude nedbalost.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet