Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Bruntálsku hoří od rána seník

Seník o základně cca 20 × 20 metrů hoří od dnešního rána (20.7.) v Lomnici na Bruntálsku. Požár ocelokolny byl oznámen na operační středisko hasičů ráno před osmou hodinou. Po dohodě s majitelem se nechá vyhořet.

Z jedné třetiny již vyhořel ve čtvrtek odpoledne seník v Lomnici na Bruntálsku, kde bylo uskladněno 150 tun sena v balících. Plameny byly zpozorovány ve čtvrtek 20. 7. 2006 ráno a seník se nechává vyhořet po dohodě s majitelem. Podle odhadu hasičského vyšetřovatele by mohl dohořívat ještě dva dny.

Požár ocelokolny s betonovými stěnami o základně cca 20 × 20 metrů byl oznámen na operační středisko hasičů ve čtvrtek ráno před osmou hodinou. Na místo vyjelo sedm hasičských jednotek – jedna profesionální z Bruntálu a šest dobrovolných z Bruntálu, Břidličné, Dvorců, Lomnice, Ryžoviště a Moravského Berouna. Hasiči hlavně ochlazovali okolní objekty, aby se oheň nerozšířil dál. S pomocí nakladače také hasili zhruba 70 balíků sena, které byly uskladněny vně seníku a bylo je potřeba odvézt kvůli nebezpečí z dalšího rozšíření ohně. Zaměstnanci museli kvůli kouři odvést koně z venkovního výběhu vedle seníku.

Do čtvrtečního večera zůstanou na místě dvě dobrovolné hasičské jednotky – z místní Lomnice a Břidličné. Večer bude místo předáno majiteli, který se svými zaměstnanci zajistí další hlídání místa požáru a nejbližšího okolí.

Škoda na majetku činí asi 240 tisíc korun. Příčina požáru je v šetření, musí se ale počkat na uhašení ohně. S největší pravděpodobností jde o samovznícení sena, které bylo uskladněno během června a července 2006.

Vyhoření seníku pod dohledem hasičů znamená mimo jiné méně zplodin v ovzduší, než kdyby se hasil. Mokré seno z balíků by se patrně nedalo nijak využít.
Sdílet