Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zrod nové silné hasičské generace na Semilsku

Jak čas plyne, tak každý začátek má i svůj konec. Ale to se dozajista netýká hasičské drobotiny na semilsku a hlavně ve městě samotném.

Semily se skládají z pěti částí: Semily I., Semily – Podmoklice, Bítouchov, Nouzov a Cimbál.

V nich dnes najdeme 4 funkční sbory dobrovolných hasičů, každý z nich je svým způsobem specifický. Jak svou činností, vybavením nebo zaměřením. Ale tři z nich mají jedno společné, hasičský potěr – hasičskou mládež.

Asi nejrozšířenější a nejpočetnější základna mládeže je nejspíše u SDH Semily I., kde je celkem registrováno 26 dětí ve věku do 15ti let a jejich počet neustále stoupá a to je dobře, že o tuto záslužnou činnost se děti zajímají.

Za krátkou dobu, kdy sbor začal pracovat s mládeží v takovém rozsahu, má v současné době dvě početná soutěžní družstva, po jednom v každé kategorii (mladší i starší).

A právě u mladších se v letošním roce ukazují první velké úspěchy a je potěšitelné, že v tomto trendu nejsou osamoceny. Spřátelený sbor z Bítouchova je v této kategorii též velice úspěšný a těžkým konkurentem pro semilské Parničky.

Nezaostává ani mládež v Semilech – Podmoklicích, ale to se týká kategorie starších. V letošním roce jsou úspěchy těch mladších z Bítouchova a ze semilské jedničky velice zřetelné a je znatelná i jejich síla v celé letošní soutěži mládeže o pohár OSH Semily „O dráčka Soptíka“. Po jarní části obě tato mládežnická družstva mezi sebou udržují nepatrný bodový rozdíl.

Bítouchovští Soptíci na třetím místě a semilské „Parničky“ o 3 body za nimi na místě čtvrtém. S velkým náskokem na další páté místo a s nepatrnou ztrátou na první dvě místa. Starší družstvo mládeže SDH Semily I. se zatím takto významně neprosazuje a drží se ve středu soutěžního pole. Ale je to spíše tím, že v této kategorii je teprve nováčkem. Chce to jen čas, trpělivost a hodně práce.

Je pochopitelné, že největší podíl a zásluhu na tom, co naše semilská mládež umí a jak prezentuje svoje znalosti i um na soutěžích, je na berdech jejich instruktorů a trenérů v jedné osobě.

Za to jim dozajista patří velké dík. Bez jejich vedení a trpělivosti by bylo asi nemožné dosahovat na posty nejvyšší. Je potěšitelné oku i srdci, když na stupních nejvyšších vedle sebe právě stojí mládež z obou těchto semilských sborů jako vyslanci našeho města, Semil.

Obyvatelé Semil a její představitelé mohou být a dozajista jsou na tyto sbory a jejich mládež právem hrdi a věřím, že nezapomenou na to, co ti mladí semiláci dokáží. Jak vzorně reprezentují své rodné město a budou tu hasičskou drobotinu a tyto sbory podporovat, vždy a v každém směru. Věřte, ostudu určitě nedělají.

Ladislav Bruckner – místostarosta SDH Semily I.

Sdílet