Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při nehodě polského autobusu se zranilo sedm osob, hasiči nemuseli nikoho vyprošťovat

Pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů vyslalo operační středisko Hasičského záchranného sboru k pomoci po vážné dopravní nehodě polského autobusu za obcí Rovensko v úterý 22. května 2012.

Linka tísňového volání převzala prvotní informaci o převráceném autobusu v příkopě za obcí Rovensko na Šumpersku. Dle získaných základních informací nebylo zřejmé, kolik osob či zraněných se ve vozidle po kolizi nachází.


46letý řidič uvedl, že se vyhýbal protijedoucímu vozidlu a následně sjel ze silnice do příkopu, kde se převrátil s autobusem na bok.

Na základě prvotního šetření bylo zjištěno, že řidič měl nefunkční tachograf, který v době jízdy vykazoval dobu odpočinku. Nejdříve policistům tvrdil, že kartu z tachografu nelze vyjmout a v nestřežený okamžik se ji pokusil vyhodit.

Policisté kartu zajistili a budou provedena další šetření. Předběžná škoda na autobusu byla vyčíslena na částku 300000 Kč.

por. Bc. Josef Bednařík, Policie ČR


K pomoci společně s profesionálními jednotkami Zábřeh a Šumperk vyjeli dobrovolní hasiči Bludov a Rovensko. Hasiči společně se zdravotnickou záchrannou službou k místu dorazili téměř souběžně.

Všechny osoby byly již mimo vozidlo a nebylo vyžadováno žádné vyproštění. Po tom, co zůstal autobus převrácený na boku, došlo k proražení zadního okna, přes něj a větrací otvory ve stropech se všichni dokázali dostat z vozidla ven.

Celkem se při nehodě zranilo sedm osob. Hasiči asistovali zdravotnické záchranné službě při ošetřování a následně prováděli transport zraněných do sanitních vozů, které je dále převezly k následné péči.

Z centrální stanice v Olomouci byl vyslán hasičský autobus a také psycholog pro případnou posttraumatickou intervenční péči. Hasiči ostatní cestující převezli k náhradnímu autobusu do Zábřehu, zde jim bylo také poskytnuto zázemí.

U havarovaného autobusu nedošlo k žádnému úniku provozních kapalin, naše jednotky jej zabezpečily proti vzniku požáru. Hasiči poté událost předali Policii ČR, která na místě provádí šetření.

Rovněž bude zajišťovat převrácení autobusu zpět na kola specializovanou firmou.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet