Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Budoucí záchranáři na stáži u libereckých hasičů

Dnes se studenti 3. ročníku SPŠ nábytkářské – obor Záchranářství a bezpečnost obyvatel zúčastnili celodenního zaměstnání na liberecké profesionální stanici.

Program začali prohlídkou stanice, vysvětlením problematiky plošného pokrytí kraje a seznámení se s technikou používanou na centrální požární stanici.

„Studenti si také zopakovali vlastnosti hasebních látek a jejich účinnou aplikaci. Teoretické znalosti si pak vyzkoušeli v praxi na simulovaném požáru hořlavé kapaliny, kde si někteří poprvé nacvičili hasební zásah pomocí přenosných hasicích přístrojů," popsal vrchní komisař oddělení prevence kpt. Mgr. Jan Mandl, DiS.

Další část programu se týkala zásahu na dopravní nehodu. Zde byla studentům teoreticky vysvětlena problematika těchto typů mimořádných událostí, přičemž veškerá teorie byla převedena do praktické ukázky zásahu na předem připravený vrak osobního automobilu, kdy zraněného řidiče simuloval jeden z přítomných studentů.

Po krátkém obědě byli studenti seznámeni i s chemickým kontejnerem a následně se ochladili v postavené dekontaminační sprše. „Hasičská problematika studenty velmi zajímala a je možné, že se s některými potkáme v budoucnu ve svých řadách,“ uzavřel Mandl.

Na plynulém průběhu a dokonalém seznámení studentů s prací hasičů se podíleli sloužící hasiči směny „B", vedoucí chemické služby a pracovníci odboru prevence. Velké poděkování patří i veliteli stanice mjr. Ing. Jaromíru Mottlovi, který pořádání takové akce umožnil.

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet