Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kyselina v PET lahvích zaměstnala olomoucké hasiče

V průběhu středy 23. května dopoledne vyjížděli profesionální hasiči z Olomouce ke dvěma nálezům nebezpečných látek. V prvním případě byla nalezena rtuť, ve druhém kyselina chlorovodíková.

Informaci o prvním nálezu přijalo operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje ve středu 23. května 2012 v 9:26 hodin v Olomouci – Nemilanech.

Na místo vyrazili profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že rtuť je uzavřena v neporušeném obalu. Hasiči ji proto odebrali, uložili do připravené nádoby a přepravili na požární stanici. Celkové množství odebrané rtuti je asi 0,3 kg.


Druhý nález byl oznámen na operační středisko Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje v 10:36 hodin v Olomouci – Lazcích. Na místo přijeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po průzkumu místa nálezu zjistili, že se jedná o asi 1 l kyseliny chlorovodíkové v plastovém obalu a další prázdné obaly s největší pravděpodobností od čistících prostředků. Jednotka hasičů kyselinu zajistila, uložila do obalu a odvezla na požární stanici.

Obě nebezpečné látky byly uloženy na požární stanici v Olomouci a následně budou přepraveny do Chemické laboratoře ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet