Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení JSDH Otrokovice s použitím dýchací techniky

Ve čtvrtek 17. 5. 2012 se na zbrojnici SDH Otrokovice konalo cvičení jednotky. Prostor garáží byl zatemněn a pomocí diskotékové techniky zakouřen.

Poté se v garáži ukryl figurant a skupina hasičů s dýchací technikou čítající tři muže se jej vydala hledat.

Průzkum byl znesnadněn umístěnou technikou (TATRA 815 CAS 32 a AVIA A31 CAS 8 TK) a předměty volně položenými na podlaze. Hasiči byli nuceni použít svítilny na helmách, ale i tak nebylo snadné figuranta objevit.

Po důkladném prohledání prostoru a nalezení osoby museli hasiči zkontrolovat životní funkce a promyslet taktiku vynesení zraněného, bez použití jakýchkoliv pomůcek (nosítka, žebřík apod.).

K nalezení zpáteční cesty pomohl útočný proud, který si nesl tým sebou. Při dalším úkolu museli členové jednotky vyprostit osobu v bezvědomí z vozidla a opět ji transportovat do bezpečí.

Členové jednotky si tak mohli procvičit taktiku pohybu v zakouřených prostorách, vyhledávání osob a jejich transport. Dále měli členové možnost se zdokonalit v použití dýchacího přístroje a jeho správné kontrole před použitím.

Při výcviku byly použity 3 kusy dýchací techniky Dräger PA 94 a spotřebováno 6 lahví stlačeného vzduchu. Myslím si, že se cvičení vydařilo a splnilo svůj účel.

Michal Stoklásek, SDH Otrokovice

Sdílet