Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiče zaměstnal kouř z bývalé šachty

Kouř vycházející ze vstupu do bývalého důlního díla na kraji Starého Sedla na Sokolovsku zaměstnává hasiče a báňskou službu od úterní půlnoci. Do staré šachty není možné bezpečně vlézt, vstup se proto zakryje a utěsní.

K hlášenému kouři vyjížděli sokolovští hasiči pár minut před úterní půlnocí. Na místě zjistili, že se jedná o vstup do bývalého důlního díla. Hasiči s pomocí přístrojů začali měřit koncentraci možných unikajících plynů, zjišťovali především, zda koncentrace nedosahují výbušné hranice, všechna měření byla negativní.

Ještě v noci k události vyjela Hasičská báňská záchranná služba z Mostu, která se specializuje na požáry v důlních dílech. V dopoledních hodinách pak báňští záchranáři požádali hasiče o spolupráci, kdy potřebovali zajistit náhradní lahve do dýchacích přístrojů a následně i jednu cisternu z vodou pro ochlazení vstupu do bývalé štoly. Nakonec vstup zakryli a utěsnili.

Podle báňských záchranářů se jedná o bývalou štolu, která vede od jezera Michal kolem Starého Sedla až do Těšovic. Podobných starých důlních děl je na Sokolovsku velké množství.

Zasahující jednotky:

HZS Sokolov (CAS 30 T815–7, PPLA Iveco)

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet