Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pro děti z mateřských a základních škol připravilo informační centrum Velké Bíteše spolu s hasiči dětský den

V úterý 31. května 2016 uspořádalo Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše ve spolupráci s SDH Velká Bíteš a TJ Spartakem nejen pro děti z mateřských škol a žáky I. stupně základní školy ve Velké Bíteši „Bítešský dětský den“. Letos i s podporou Kraje Vysočina.

Prostranství okolo kulturního domu se zaplnilo vozidly Integrovaného záchranného systému, hasičskými auty z SDH Velká Bíteš, SDH Křižanov a SDH Zbýšov. Právě ze Zbýšova přijela i požární automobilová plošina s dosahem 27 m.

Přítomní si mohli prohlédnout vozidla i práci Integrovaného záchranného systému, technické vybavení hasičských aut, policejní VW transportér a Ford Mondeo v civilním provedení určeného pro stíhání „pirátů" silnic z dálničního oddělení Policie ČR Domašov a vůz rychlé zdravotnické pomoci ze stanoviště Velká Bíteš.

Na dětský den se přijelo ukázat i nové vozidlo na sečení trávy z Ředitelství silnic a dálnic v Domašově a dvě odtahová vozidla firmy Moravskoslezská s.r.o. Brno – Velká Bíteš.

Už potřetí zde byla ukázka práce záchranářského psa „Honey“ pod vedením Aleny Vidlákové z Velkého Meziříčí a záchranářského psa „Sendy“ pod vedením Ivony Bernatové. Oba pejsci byli mezi dětmi velmi oblíbení a přednáška o této práci v podání Aleny Vidlákové byla zajímavá a s humorem jejím vlastním předána dětem, které si určitě odnášely zajímavé informace s sebou domů.

Jsme rádi, že naše pozvání na dětský den přijali „veteráni“ z Veteran Vehicle Club Březník a ukázali přítomným přehlídku historické vojenské techniky. Děti měly také připravenou „běžeckou“ dráhu, mohly si prohlédnout dlouhé vojenské střelné zbraně a po splnění různých úkolů na ně čekala malá pozornost.

Přítomné děti se také mohly nechat namalovat od slečny Gabriely Englartové z Brna a jelikož byl o malování velký zájem a zástupy dětí nebraly konce, Gabriela se celé dopoledne nezastavila a jen malovala a malovala. Děti pak rádi ukazovaly a fotily své krásné namalované obličeje ostatním.

V sále kulturního domu byly pro děti připraveny také tři zábavné vstupy dětské show TV Stars.

Ve sportovní hale TJ Spartak byly pro děti připraveny různé hry, trampolína i skákací hrad. Za pomocí studentů SOŠ Jana Tiraye bylo vybudováno několik stanovišť, na kterých holky a kluci prokazovali svou šikovnost. Dětem za jejich účast byly rozdány různé sladkosti.

Dětského dne se zúčastnil rekordní počet dětí. Přihlášeno bylo přes 600 dětí z MŠ a ZŠ z Velké Bíteše a okolí a mimo tyto se na akci přišlo podívat z Velké Bíteše i z okolních obcí dalších minimálně 100 dětí s rodiči.

I přes předpověď počasí nám počasí, až na pár spadených kapek přálo a předpovězené dešťové přeháňky byly až v odpoledních hodinách. Některé děti, ale přece jen zmokly, ale ne díky dešťovým kapkám, ale díky malému překvapení na závěr v podobě vodního děla umístěném na výsuvné plošině, pod které děti utíkaly ochladit se v horkém dni. Děkujeme nejen dětem, učitelkám, ale i všem účinkujícím že se dětského dne zúčastnili v tak hojném počtu a věříme, že si den skvěle užili.

Odpoledne pokračoval dětský den v režii Tělovýchovné jednoty Spartak ve sportovní hale.

Velké poděkování patří Sboru dobrovolných hasičů z Velké Bíteše, SDH Křižanova a SDH Zbýšova, RZP – Rychlé zdravotnické službě ze stanoviště Velká Bíteš, Dálničnímu oddělení Policie ČR Domašov, Ředitelství silnic a dálnic v Domašově, firmě Moravskoslezská s.r.o. za ukázku odtahových vozidel, SOŠ Jana Tiraye i Aleně Fukanové za poskytnutí a pomoc studentů, Cukrárně U Zdubů za sladkosti pro děti, místní organizaci TOP 09 za půjčení skákacího hradu, Aleně Vidlákové a Ivoně Bernatové za ukázky práce se záchranářským psem, Gabriele Englartové za úžasné proměny dětí v pohádkové i zvířecí podoby – malování na obličej. „Veteránům“ z Veteran Vehicle Club Březník za přehlídku historické vojenské techniky.

V neposlední řadě velké poděkování patří Haně Holíkové z TJ Spartak za zapůjčení haly i pomoc při organizaci.

Foto: David Dvořáček, SDH Velká Bíteš
Text: Silvie Kotačková, Informační centrum a Klub kultury Města Velké Bíteše
Sdílet