Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár lesa u Mezní Louky se nejprve nepodařilo najít, hasiče zpět zavolali až lesníci

Včera ve 21:16 byl na Krajské operační středisko oznámen požár lesa u Rynartic na Tokáni na Panenské jedli. Na místo vyjela jednotka HZS ze stanice Česká Kamenice a dobrovolná jednotka z Chřibské.

Přestože se jednotky na místě setkaly s oznamovatelem požáru, požár nebylo možno nalézt. Se zástupci národního parku bylo dohodnuto, že se jednotky vrátí zpět na základnu a po požáru budou pátrat lesníci.

V 7:11 24.5. oznámila Správa národního parku na krajské operační středisko požár 10 až 20 arů lesa u Mezní Louky. Byl vyhlášen 2. stupeň polachu a k požáru vyjelo osm hasičských jednotek, celkem 10 cisternových hasičských stříkaček.

Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o doutnající rašelinu v okruhu asi 60 metrů v kopci. Z důvodů nepřístupnosti terénu bylo nutno natáhnout dálkové vedení vody dlouhé zhruba 2,5 km.


Požár byl lokalizován v 16:00 24.5. V 19:26, po prolití celého požářiště vodou, bylo rozhodnuto zásah ukončit, nechat na místě hadicové vedení a případně pokračovat po ranní kontrole místa 25. května.


Dnes ráno nebylo na místě objeveno už žádné zahoření. V 10:10 bylo místo zásahu předáno správci Národního Parku.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet