Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Pozděchově včera cvičili zásah při požáru lesa, vrtulník zachraňoval turisty

Sirény, ze všech stran se sjíždí hasičské vozy s desítkami profesionálních a dobrovolných hasičů, na křižovatkách stojí policisté a usměrňují provoz, ve vzduchu krouží policejní vrtulník a letadlo letecké hasičské služby.

To vše ve středu dopoledne viděli obyvatelé nejen v obci Pozděchov na Vsetínsku, ale i v některých ostatních obcích na okolí.

Naštěstí se nejednalo o skutečný požár. Jednotlivé složky IZS se zúčastnily cvičení, jehož cílem bylo prověřit taktiku, činnost a koordinaci složek integrovaného záchranného systému při rozsáhlém požáru lesa v těžko přístupném terénu.

Úkolem policistů bylo zejména zajištění volného průjezdu vozidel IZS k požáru a zabezpečení místa události před vstupem nežádoucích osob. Kvůli rozsahu požáru byl povolán i policejní vrtulník, jehož posádka musela kromě hasebních prací řešit i problém s turisty, kteří v kouři ztratili orientaci. Pilot se proto rozhodl pro okamžitou evakuaci osob pomocí palubního jeřábu.

Celé cvičení skončilo okolo třinácté hodiny a jistě přineslo spoustu podnětů a zkušeností, ze kterých budou všichni zainteresovaní čerpat v budoucnosti při skutečných požárech.

pprap. Petr Jaroš, PČR

Sdílet