Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Děti ze školek navštívily hasičskou stanici v Ostravě, největší zájem měly o stříkání z hadice

Profesionální hasiči nevyjíždějí pouze k ostrým zásahům a cvičením, ale – především v letních měsících – předvádějí svou činnost a moderní techniku malým i velkým divákům.

Hasiči ze stanice Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu tak přijeli ve čtvrtek 24. 5. 2012 dopoledne do mateřské školy v Kořenského ulici, aby předvedli svůj um a vybavení hned čtyřem mateřským školám z Ostravy-Vítkovic.

Děti i paní učitelky si vyzkoušely zásahovou přilbu, zásahovou obuv (děti do ní pohodlně vklouzly i v teniskách…) i kalhoty, prolezly kabinu cisternové automobilové stříkačky Dennis, hasiči jim ukázali prakticky všechno vybavení, které je při nejrůznějších zásazích nezbytné.

I když děti projevily velký zájem o páteřovou desku, vzhledem k její velikosti musela jako (usměvavá) figurantka posloužit při důkladné fixaci hlavy a těla jedna z učitelek. Děti také pochopily a pak absolvovaly slalomovou trať mezi výstražnými kužely. Jednotlivé skupiny se střídaly na stanovištích i při pití čaje v jídelně.

Počasí na zahradě mateřinky v Kořenského ulici přálo. Nebylo ani příliš dusno, ale ani zima, takže v závěru mohli profesionální hasiči rozvinout hadice a nechat vyzkoušet nadšeným dětem, jak se správně hasí požár.

Ve frontě na stříkání byla tlačenice největší, některé děti se pokoušely dostat „do akce“ ještě jednou, ale byly odhaleny bedlivými učitelkami…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet